Safety first bij SYNTRA Business

Nee, Matteo ‘Smos’ Simoni heeft hier niets mee te maken, want bij SYNTRA Business nemen we veilig werken écht serieus. Veiligheid en kwaliteit zijn namelijk twee factoren die jammer genoeg nog te vaak over het hoofd worden gezien in bedrijven. Daarom zetten we hier met onze bedrijfsopleidingen extra op in – denk bijvoorbeeld aan sessies voor arbeiders die in hoogwerkers werken of heftruckchauffeurs. Een kleine inschattingsfout kan immers grote gevolgen hebben ...

“Veiligheid op de werkvloer is en blijft belangrijk. Het wordt zelfs nog méér van belang”, aldus SYNTRA Business-trainer Pascal Jans. “En dat zie je de laatste jaren ook aan het stijgende aantal opleidingen.” Daarom ook dat wij bij SYNTRA Business bedrijven willen helpen om samen voor veiligheid te kiezen. En dat liefst met praktijkopleidingen, on the job.

“Je kan niet leren fietsen met een boek, je moet dat zelf kunnen oefenen”, vervolgt Pascal , die voor SYNTRA Business met een onovertroffen gedrevenheid machinale trainingen en opleidingen geeft. En dat doet hij dus nooit in een klaslokaal, maar altijd op het bedrijf waar bijvoorbeeld heftruckchauffeurs aan het werk zijn of op een werf waar arbeiders in hoogwerkers aan de slag zijn.

Taalswitch

Tijdens zijn opleidingen zorgt Pascal voor maximale interactie en legt hij alles heel duidelijk maar eenvoudig uit en laat hij iedereen het meteen zelf uitproberen. “Ik stem mijn taalgebruik ook af op de deelnemers. Zoals een preventieadviseur de taal van de codex spreekt, gebruik ik het vakjargon van de arbeiders op de werf. Als je hen iets wil bijleren, dan moet je dat op een toegankelijke manier brengen en in een taal die ze machtig zijn. Letterlijk en figuurlijk. Als trainer moet je een soort van kameleon zijn.”

Bedrijven waar de voertaal Duits, Frans of Engels is, kunnen trouwens ook bij SYNTRA Business aankloppen. “Onlangs heb ik nog een opleiding gegeven in Frankfurt.”

Discipline, dedication en eigen ervaringen

“Standaardopleidingen zijn niets voor mij, ik put liever uit mijn eigen werkervaringen”, gaat Pascal verder. “En die heb ik in overvloed, want ik was jarenlang metselaar-kraanman, reed als chauffeur uitzonderlijk vervoer, was machinist van mobiele torenkranen, reachstackers en containerkranen … Ik weet dus perfect welke zaken er kunnen mislopen, wat de meesten verkeerd doen en waarmee ze worstelen op de werf of in het bedrijf.”

Bovendien zorgt Pascals jarenlange ervaring ervoor dat hij deelnemers veel meer kan bijleren dan hetgeen je in een standaard cursus vindt. “Ik heb zelf jaren bij de brandweer gewerkt en heb toen meermaals arbeiders moeten evacueren uit hoogwerkers. Ook daar ligt het verschil: in de maatopleiding ga ik onder meer dieper in op wat je moet doen in noodsituaties en leg ik het nooddaalsysteem uit. Bij standaardopleidingen wordt daar niet of nauwelijks bij stilgestaan. Verder is een maatopleiding in het teken van minigravers nuttiger dan velen in eerste instantie denken. Ook die opleiding is heel ruim: van de startcontrole en hydrauliek tot het transport, de wegcode en ladingszekerheid.”

Op maat van elk bedrijf

Dankzij de ruime kennis en ervaring van Pascal, kan hij een brede waaier aan maatopleidingen samenstellen en geven. “Dat gaat van korte opleidingen van een paar uur zoals werken met een veiligheidsharnas, tot lange opleidingen van veertien dagen. Zo leerde ik onlangs een groep arbeiders zonder kraanervaring op twee weken tijd met een kraan werken.”

Bekijk ons volledige aanbod ‘Safety & Quality’.  Wil je meer informatie over onze veiligheidsopleidingen? Contacteer ons nu!