Winteropleiding - Opfrissing EHBO + ergonomie (i.s.m. Bouwunie Limburg)

Safety - Veiligheid & Preventie

80% van de bevolking heeft wel eens rugklachten en 33% van de werknemers klagen van permanente rugklachten. Problemen van het bewegingsstelsel maken 1/3 uit van alle arbeidsongeschiktheden. Mensen worden belast in het werk, in hun thuissituatie en in hun vrije tijd. Reden genoeg om rugsparend te handelen en risico's te vermijden.

Basiskennis EHBO terug op peil brengen.

De opleiding Ergonomie: heffen en tillen zal werknemers op een interactieve manier duidelijk maken hoe de rug in mekaar zit ( adhv 3D-voorbeelden ), welke de risico's voor de rug zijn van foutief belasten en op welke manier de werknemers de meest correcte technieken kunnen gebruiken. In het praktische deel zullen we de werknemers vragen om een aantal specifieke rug belastende taken te benoemen uit hun job. De werknemers zullen dan zelf nadenken en uittesten welke de juiste technieken zijn om rug sparend te werk te gaan.

Hulpverleners hebben hun EHBO-vaardigheden gelukkig niet dagelijks nodig. De verplichte jaarlijkse bijscholing is daarom een mooie aanleiding om je basiskennis weer op peil te brengen. Je oefent op reanimeren, wondverzorging, stabiele zijligging,… zodat je kennis en vaardigheden opgefrist zijn en je terug zelfverzekerd kan handelen in noodsituaties.  

Doelgroep

Arbeiders, bedienden en zelfstandigen die rug belastende bewegingen dienen te maken.

 

Iedereen die de jaarlijks verplichte bijscholing EHBO moet volgen.

Programma

  1. Anatomie van de rug (adhv 3D-voorbeelden)( wervels-tussenwervelschijven-bezenuwing-spiermassa's... )
  2. Pathologie van de rug (artrose-discus hernia-lumbalgie-verschot-....) en risico's bij foutief belasten.
  3. Correcte, rug sparende technieken aanleren.
  4. Workshop toepassen rugbesparende technieken op eigen job/thuissituatie/hobby...