Loopbaancoach

Management - Persoonlijke ontwikkeling

Zou je graag mensen begeleiden in hun keuze naar een nieuwe job of carrièrewissel? Dan is dit de opleiding voor jou! Steeds meer mensen zoeken actief een carrièreboost of -switch, gaan opnieuw aan de slag na (langdurige) ziekte of vinden hun draai niet meer op de arbeidsmarkt. Ook voor opleidingsadvies en studiekeuze wordt alsmaar vaker een beroep gedaan op een professionele coach. Ben jij de zachte hand die hen in de juiste richting stuurt? Lees dan even verder. Deze opleiding vindt plaats op onze T2-Campus te Genk.

De opleiding Loopbaancoach stelt je in staat om met de nodige bagage en communicatieve vaardigheden je cliënten te sturen of te versterken in hun persoonlijke keuze. Je werkt als freelancer of je implementeert loopbaanbegeleiding intern binnen je bedrijf of organisatie. Je helpt mensen (jong en oud) bij vraagstukken over loopbaan en carrière.

De loopbaancoach inventariseert in gesprekken met cliënten hun wensen en mogelijkheden, aangevuld met het opmaken van competentie- of beroepskeuzetesten. Daarnaast zijn het aan bod laten komen van persoonlijke aspecten (interesses, hobby's, karakter, normen, waarden, ...) minstens even belangrijk.

Als loopbaancoach ben je dan ook een duizendpoot met een sterke helicopterview. In deze opleiding geven we je op een praktische wijze alles mee om daaraan te voldoen: alle kennis wordt meteen in de praktijk omgezet d.m.v. rollenspelen en voorbeeldcases.

Op het einde van de lessenreeks is er een eindproef voorzien waarin je al je capaciteiten als toekomstig loopbaancoach (zelfstandig of binnen een bedrijf) kan tonen. Bij het succesvol afronden ervan krijg je een getuigschrift van onze organisatie overhandigd.

Doelgroep

Je hebt al andere relevante werkervaring in de HR sector. Je overweegt de stap te zetten naar zelfstandig ondernemerschap als loopbaancoach of wenst dit traject te implementeren in je bedrijf of organisatie.

Advies toelating:

- Je hebt al een vooropleiding gevolgd in coaching
- Je hebt al ervaring in de HR sector

Bij twijfel kan je uitgenodigd worden voor een intakegesprek, dit kan zowel telefonisch als face-to-face.

Programma

Het volledige programma is opgedeeld in 3 modules, in het totaal volg je 60 lesuren (20 lessen) waarna er een eindproef plaatsvindt:

Module 1: Situering Loopbaancoaching - 18u

Inleiding loopbaanadvies

Jezelf als loopbaancoach

Competenties in loopbaanbegeleiding

Verkenning van de arbeids- en opleidingsmarkt

Jobmarketing + Marketing en Commercieel Beleid

Module 2: Het loopbaangesprek - 18u

Opbouw van het gesprek + Integratieoefeningen

Module 3: Specifieke Loopbaancoaching - 24u

Loopbaancoaching en werkhervatting + re-integratie

Duurzaam Loopbaanbeleid

Stress, burn-out en bore-out

EINDPROEF: Pitch - Presentatie - Loopbaangesprek (+/- 30 minuten)