Arduino

Elektro en techniek - Elektronica

Wil je al lang aan de slag met Arduino en dit als STEM gebruiken in de klas? Ben je nog een beginner en weet je niets van elektronica en programmeren af? Wil je zelf ontdekken wat je allemaal met Arduino kan maken of aansturen? Zin om meer van elektronica te weten te komen via een makkelijke programmeeromgeving?

Arduino is een omgeving die handig in te zetten is bij prototyping van elektronische sturingen. Later kan je dan jouw schakeling omzetten naar een PCB.

Docent: Marchal Frank van EDULAB, www.edulab.be

 

Het is nodig dat je voor deze cursus zelf een basiskit aankoop. Een basiskit kan je bijvoorbeeld vinden bij Gotron in Hasselt voor 90 euro, maar uiteraard ben je vrij elders deze kit aan te kopen.

https://www.gotron.be/projecten/bouwkits/arduino/kits/arduino-starter-kit-met-arduino-uno-board-rev3.html

Reeds in de eerste les werken we met bovenstaande basiskit, dus koop ze tijdig aan. Best ook uw laptop met een installatie van windows7 of hoger meebrengen. samen voorzien we dan de nodige software in de eerste les

Doelgroep

Leraren, Leerlingen uit het secundair onderwijs in een STEM richting, iedereen met interesse in elektronica.

Elektronica/prototype ontwikkelaars die meer met microcontrollers willen kunnen maken

Programma

Eerst leren we de programmeeromgeving ontdekken via de visuele Ardublock software. Al snel maken we de overstap naar Arduino IDE (de c-code). We leren a.d.h.v. de Arduino starter kit LEDs, schakelaars, buzzers, allerlei motoren, potmeters, LDR’s, LCD schermen en de serial monitor elektronisch kennen en programmeren.  Alle schakelingen worden gebouwd op breadboards en kunnen makkelijk aangepast worden. Het ontdekken van de verschillende componenten gaan we gedurende 10 lesmomenten doen door allerlei uitdagingen en  projecten te realiseren. Voorkennis van elektronica en programmeren is niet nodig. Vooral zin om te ontdekken.

Je krijgt a.d.h.v. een syllabus de nodige info om hier thuis of elders verder mee aan de slag te gaan.