Waardevolle wisselwerking

De Limburgse tak van Febetra, de Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners, merkte bij zijn 270 leden een stijgende vraag naar bijscholingen ging op zoek naar een diepgaande samenwerking met een opleidingscentrum. Bij SYNTRA Business vond het een passend antwoord. Enerzijds omdat het in zijn aanbod al meerdere kort- en langlopende opleidingen heeft die perfect aansluiten bij de transportsector. Anderzijds omdat SYNTRA Business over een groot netwerkexperten beschikt die opleidingen op maat kunnen uitwerken.

Gino Withofs, zaakvoerder van Withofs Transport in Lanaken, pleit als voorzitter van Transport & Logistiek-, Promotie-, Studie- en Opleidingscentrum vzw (een onderdeel van Febetra Limburg) al langer voor gespecialiseerde opleidingen die bijdragen tot een duurzaam en veilig wegverkeer. “Sinds 2011 neemt onze vzw de rol als facilitator voor opleidingen op. Dat idee is toen ontsproten uit de Europese richtlijn Code 95, die bepaalt dat elke professionele vrachtwagenchauffeur naast het gewone rijbewijs ook een attest van vakbekwaamheid moet kunnen voorleggen. Bovendien moet dat attest om de vijf jaar vernieuwd worden. Daarvoor moeten de chauffeurs elke vijf jaar 35 uren nascholing volgen.”

Lange tijd lag de focus van de vzw op die 35 uren nascholing, maar stilaan rees de vraag of ze ook ondersteuning konden bieden bij andere opleidingen. Het toeval wou dat er net op dat moment bij Gino in het bedrijf via SYNTRA een leertijdjongere startte. “Persoonlijk vind ik dat een heel interessante formule. Niet alleen voor de jongere zelf omdat die een mooie kans krijgt om te leren en meteen de handen uit de mouwen kan steken. Maar ook voor ons als bedrijf is het financieel interessant én we kunnen de jongere nog wat kneden zodat hij perfect bij ons bedrijf past. Daarenboven is de kans groot dat hij na zijn leertijd ook effectief in het bedrijf blijft werken.”

Korte en langlopende trajecten

Via de leertijdjongere maakte Gino dus kennis met SYNTRA Business en de brede waaier aan opleidingsmogelijkheden. “SYNTRA Business bood al verschillende opleidingen aan die specifiek gericht zijn op de transportsector, maar uit navraag bleek dat die opleidingen onvoldoende gekend waren bij onze leden. Verder toonde SYNTRA Business een grote bereidheid om opleidingen op maat voor ons uit te werken. Het feit dat ze daarvoor een beroep doen op docenten die de transportsector door en door kennen, was voor ons een doorslaggevende factor. En ik moet ook eerlijk bekennen dat ik geen enkele organisatie ken die zo’n totaalpakket aan opleidingen biedt.”

De samenwerking tussen SYNTRA Business en het Logistiek- , Promotie- , Studie- en Opleidingscentrum resulteert dan ook in een brede mix aan opleidingsmogelijkheden. “Zo biedt SYNTRA Business nu korte avondopleidingen van twee à drie sessies aan. Het gaat dan hoofdzakelijk over basisopleidingen zoals talen voor bedienden. Verder had het al langlopende trajecten voor logistiek bediende, logistiek consulent en dispatcher in zijn aanbod. Aangezien die trajecten nog te weinig gekend zijn bij onze leden, zetten wij ze nu extra in de verf. Want niet alleen als bedrijf haalt u er voordeel uit; als medewerker is het ook fijn en motiverend om te kunnen groeien in uw job. We maakten bijvoorbeeld ook samen met SYNTRA Business een folder waarbij we inzoomen op de opleidingen voor heftruckchauffeur, magazijnmedewerker en vrachtwagenmecanicien. Het is dus absoluut een mooie wisselwerking: SYNTRA Business luistert naar onze noden en werkt opleidingen op maat uit, in overleg met ons zorgen zij voor promotiemateriaal en vervolgens faciliteren wij. Op enkele maanden tijd hebben we samen met hen al een fraai parcours afgelegd.”