Veiligheid troef

Veiligheid op de werkvloer is geen eendagsvlieg, maar een vaste waarde voor een onderneming. Moeilijk punt in het verhaal is dat elke onderneming natuurlijk met andere veiligheidsproblemen en -risico’s te kampen heeft. Wat meteen ook impliceert dat bedrijven niet gebaat zijn met een standaardopleiding, maar nood hebben aan maatwerk en specifieke informatie. Een nood waaraan SYNTRA Business volledig tegemoet komt.

De cijfers liegen er niet om: jaarlijks worden er ruim 150.000 arbeidsongevallen genoteerd in de privésector in België. Een degelijke veiligheidsopleiding is dus zeker geen overbodige luxe. Een mening die Leo Janssen, zaakvoerder van Wegenbouw Martin, deelt. “Ons bedrijf is VCAgecertificeerd, wat wil zeggen dat al onze arbeiders een dagopleiding volgden en een VCA-diploma behaalden. Veiligheid en welzijn zijn voor ons echter zo belangrijk, dat wij de belangrijkste punten graag regelmatig nog eens herhalen zodat onze werknemers waakzaam blijven.” De preventieadviseur van Wegenbouw Martin lijstte de bestaande veiligheidsopleidingen op en hield daarbij rekening met het inhoudelijke aspect. “Aangezien SYNTRA Business voor ons een maatopleiding kon uitwerken, specifiek voor wegenbouw, sprongen zij er uit. Daarenboven waren we aangenaam verrast dat ze niet gewoon een offerte mailden, maar langskwamen en een plan van aanpak presenteerden.”

Positieve discussie

Verder prijst Leo Stefaan Onraedt, de trainer van SYNTRA Business, voor zijn bevlogenheid. “De opleiding was een aaneenrijging van meedenkoefeningen, sprekende beelden en (soms choquerende) filmpjes die specifiek voor de wegenbouw van toepassing zijn. Het zette onze medewerkers aan het denken en maakte veiligheid onderling bespreekbaar. Want het is natuurlijk niet altijd even makkelijk voor iedereen om elkaar te durven aanspreken als er iets niet volgens de regels verloopt. De trainer pakte dat echter bijzonder succesvol aan. Ook fijn om te zien was dat de opleiding positieve discussies uitlokte over dingen die kunnen fout gaan op een werf en het groepsgevoel versterkt werd. Op al die vlakken verschilt de SYNTRA Business-bedrijfsopleiding dus grondig van een standaardopleiding.”

Award

Op het einde van de opleidingsdag kregen de deelnemers een handdruk en een award voor het succesvol implementeren van het programma veiligheidsbewustzijn en veiligheidsgedrag. “Hoewel onze medewerkers via de VCA-opleiding al goed op de hoogte waren, moet ik toch toegeven dat deze opleidingsdag een belangrijke meerwaarde was. Sowieso is herhaling noodzakelijk. Daarnaast zitten een aantal topics nu ook weer ‘top of mind’. Bovendien bracht de trainer ook alles op zo’n manier dat het ook goed bleef hangen. Zo leerde hij ons niet alleen een risicoanalyse te maken volgens de gestandaardiseerde methode, maar benadrukte hij ook de ‘last minute’ risicoanalyse, waarbij medewerkers toch nog even nadenken wat het risico is van het werk dat ze gaan doen alvorens erin te vliegen. Verder duidde hij het belang van het melden van bijna-ongevallen, die wij in statistieken bijhouden. Als die bijna-ongevallen oplopen, dan weten wij dat we maatregelen moeten treffen zodat we het risico terug kunnen inperken. Kortom, alle informatie was glashelder, specifiek voor ons bedrijf en onmiddellijk toepasbaar. Een succesrecept want ook de medewerkers zelf gaven aan dat ze het zeer nuttig vinden om jaarlijks een soortgelijke opleiding te volgen.”