TECHNOLOGIE TALENT

Frigologix staat in voor de opslag, distributie en value added logistics van verse producten en diepvriesproducten. Hüseyin Altuntas werkt er sinds 2011 als supervisor van de versafdeling. “Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor ons automatisch magazijn. Ik had echter geen kaas gegeten van elektriciteit, waardoor ik - net als verschillende van mijn collega’s trouwens - bij storingen in het automatisch magazijn afhankelijk was onze technische dienst en externen. Om dat hiaat op te vangen, schakelden we SYNTRA Business in.”

Met Luc Voordeckers stelde SYNTRA Business een trainer voor die helemaal vertrouwd is met deze materie. “Na een kennisgesprek werkte SYNTRA Business een voorstel op maat voor ons uit. Luc nam ook een test af zodat hij een goed beeld had van ieders kennis rond elektriciteit”, blikt Hüseyin terug. “Op basis daarvan stelde hij een opleiding van vijf zaterdagen voor zodat we ons de basisprincipes van elektriciteit volledig eigen konden maken.”

T2-campus

Drie zaterdagen vond de opleiding bij Frigologix zelf plaats; twee zaterdagen werd er uitgeweken naar de T2-campus in Genk. Luc: “De T2-campus telt 15 labs en een 80-tal leslokalen met ongelooflijk veel didactisch materiaal. Ideaal om hands-on opleidingen te geven met de nadruk op praktijkoefeningen. Een theoretische benadering is belangrijk, maar deelnemers moeten vervolgens ook zelf dingen kunnen uitproberen, falen en daaruit leren hoe het dan wel moet.

Bij opleidingen in een bedrijf kan je deelnemers doorgaans geen fouten laten maken; terwijl ze daar net zoveel van opsteken. Je kan je dus geen betere plek inbeelden dan T2-campus om mensen te laten kennismaken met de meest recente ontwikkeling op technisch en technologisch vlak.”

Geen technisch diploma

Hüseyin en zijn collega’s kijken heel tevreden terug naar de opleiding. “We leerden veilig werken met elektriciteit, bijvoorbeeld hoe we op een verantwoorde manier een motor moeten aansluiten en we kunnen nu zelf met de multimeter vaststellen of een motor nog werkt. Bij storingen hangen we niet meer af van externen, maar kunnen we vaak zelf het probleem detecteren en oplossen. Veel efficiënter en sneller dan vroeger.” “Een technieker die niet levenslang bijleert, raakt volgens mij al snel op een zijspoor”, vult Luc aan. “Stilstaan is achteruitgaan. Daarenboven zijn maatopleidingen superefficiënt.

Je hoeft dus geen technisch diploma te hebben. Met de juiste ingesteldheid en een gezonde portie nieuwsgierigheid naar techniek kan je via maatopleidingen perfect je kennis en vaardigheden bijschaven. Zo kan iedereen, ongeacht zijn diploma, met een gerust hart voor een technische job kiezen.”