Technische talenten verdieping

Opleiden is het nieuwe rekruteren. Een stelling die absoluut opgaat voor technische profielen. Daarom lanceerde SYNTRA Business onlangs het pilootproject Onderhouds- en storingstechnieker. “In plaats van te focussen op een diploma, is het beter om je te richten op de attitude en affiniteit met techniek van de kandidaat”, aldus opleidingsadviseur Sandra Huysmans.

Het aantal bedrijven dat een tekort heeft aan technische geschoolde medewerkers blijft in verschillende sectoren exponentieel stijgen. “Het probleem is tweeledig: enerzijds is de vraag naar dergelijke profielen heel groot, anderzijds blijkt er vaak een gebrek aan de juiste vaardigheden. Volgens ons zijn er echter heel wat mensen die aanleg en talent voor techniek hebben. Om dat aanwezige talent maximaal te benutten, riepen we het pilootproject ‘Onderhouds- en storingstechnieker’ in het leven.” Het pilootproject is een evenwichtige combinatie van opleiding en werkplekleren. Sandra: “Het traject is gespreid over vier maanden. Bedrijven die geïnteresseerd zijn, krijgen de kans om geïnteresseerde kandidaten te interviewen alvorens ze aan het traject beginnen. Bovendien kunnen de kandidaten rekenen op begeleiding van SYNTRA Business-coaches met veel praktijkervaring.”

Een welgekomen oplossing

Rabbit, een bedrijf dat ultraverse groente- en pastasalades maakt, is één van de bedrijven die SYNTRA Business inschakelde voor het vinden van een geschikte onderhouds- en storingstechnieker. “Doordat we met verse producten werken, hebben we een korte houdbaarheidsdatum. Dat heeft consequenties voor onze medewerkers: weekendwerk, wisselende uren, technische storingen die à la minute opgelost moeten worden zodat alles perfect gekoeld blijft, … Het is een niet te onderschatten uitdaging”, vertelt Ann Beenaerts, HR-medewerker en opleidingsverantwoordelijke bij Rabbit. “Daarbij kwam nog eens de tijdsdruk. We groeien sterk, waardoor we intern onvoldoende tijd konden vrijmaken om zelf een opleiding te voorzien. De combinatie van opleiding en training die SYNTRA Business aanbiedt, was dus een welgekomen oplossing.”

Totaalpakket

Ann benadrukt dat ook het totaalpakket goed zit. “Je leert de kandidaatmedewerker snel goed kennen en SYNTRA Business scherpt naast de theoretische kennis ook de werkattitude aan. Tegelijk ontfermt SYNTRA Business zich over de praktische invulling van de opleiding, die steeds bij ons in het bedrijf doorgaat. Bovendien mochten we de geïnteresseerde kandidaten op voorhand interviewen, zodat we een gefundeerde keuze konden maken. De kandidaat zelf is trouwens ook lovend en geeft aan dat hij blij is met de koppeling tussen het theoretische gedeelte bij SYNTRA Business en de praktische aanvulling in ons bedrijf.”

Ook andere bedrijven die in het pilootproject stapten, zijn enthousiast volgens Sandra. “Zoek je dus een medewerker met een technisch profiel? Kijk dan niet alleen naar het diploma, maar ga na of de persoon in kwestie over het nodige technisch talent beschikt en de goesting heeft om zich erin te verdiepen via opleiding. De kans dat je een geschikte kandidaat vindt, wordt zo aanzienlijk groter.”