Talentenbouwers

Bouw- en wegenbedrijf DCA spitst zich toe op vier grote domeinen: wegenbouw, burgerlijke bouwkunde, bouw en projectontwikkeling. Met als grote troef dat het over een eigen studie- en aankoopdienst, logistieke afdeling, garage, productieafdeling prefabbeton, HVAC-afdeling en schrijnwerkerij beschikt. Daarenboven zet DCA sterk in op de mensen achter het werk. “Naast welzijn, schenken we daarom ook veel aandacht aan opleiding en talentontwikkeling”, stelt talent- en opleidingscoördinator Annelies Verhoeven. “We zetten - net als SYNTRA Business - steeds maximaal in op menselijk kapitaal.”

Geruststellen

“Zo is ons opleidingsplatform ‘#bouwenopmensen’ niet meer weg te denken in ons bedrijf. Al onze medewerkers vinden daar een overzicht terug van de geplande opleidingen en kunnen zich er bij interesse inschrijven. Ook ons vernieuwde kwaliteitshandboek zal in dat platform geïntegreerd worden. Daarnaast investeren we in loopbaantrajecten om zo mensen doorgroeikansen te geven en hun aanwezige talenten maximaal te ontplooien”, licht Annelies toe. “Tegelijk zijn wij ervan overtuigd dat opleidingen onze medewerkers zelfzekerder maken. Voor ons is dat heel belangrijk. We hebben namelijk een aantal acquisities achter de rug en dat creëert nieuwe opportuniteiten voor zowel onze eigen als bestaande medewerkers. Specifieke opleidingen geven hen de kans om door te groeien in onze bedrijfsstructuur.”

Volgens Annelies is ook het sociale aspect niet te onderschatten. “Als we een opleiding organiseren, kiezen we bewust voor een mix van collega’s van verschillende afdelingen en collega’s die al lang en recent deel uitmaken van DCA. Zo raken ze met elkaar aan de praat en leren ze elkaar beter kennen. Bovendien verhoogt het de betrokkenheid met ons bedrijf en bevordert het de wederzijdse verbinding tussen afdelingen.” Sterker in de schoenen Nog een groot voordeel van opleidingen is dat medewerkers nadien sterker in hun schoenen staan. Annelies: “SYNTRA Business werkte voor onze medewerkers van de facturatie, kopersbegeleiding en ombudsdienst bijvoorbeeld een maatopleiding uit die in het teken stond van optimaal communiceren met klanten, leveranciers en bewoners. De SYNTRA Businesstrainer zocht naar concrete situaties op de werkvloer en ging daar vervolgens mee aan de slag, onder meer aan de hand van een rollenspel. De opleiding was dus geen voorgekauwd handboek, maar speelde volledig in op de noden en onzekerheden die bij onze medewerkers leefden. De kennis en vaardigheden die ze bijleerden, passen ze nu dus ook effectief toe. Medewerkers geven ook aan dat ze zich gesterkt voelen omdat ze nu de juiste handvaten hebben om correct te reageren in moeilijke situaties. Inspelen op relevante thema’s en vraagstukken die op dat moment leven is dus absoluut een kolfje naar de hand van SYNTRA Business!”

Annelies is ook lovend over de snelle reactietijd. “We hadden een scherpe deadline. Maar SYNTRA Business heeft dat op geen enkel moment als een belemmering gezien, eerder als een uitdaging. Zowel tijdens de voorbereiding als tijdens de opleiding zelf werden we steeds met diezelfde vriendelijkheid geholpen. Bovendien werd de SYNTRA Business-trainer meteen ingeschakeld van zodra onze opleidingsdoelstellingen duidelijk waren. Er was dus nooit indirecte communicatie, alles was steeds duidelijk. En ondanks de krappe timing heeft de kwaliteit van de opleiding er niet onder geleden!”