Stielmannen maker

Schilderen en behangen. Het zit in de genen van Sven Van Rintel. Hij is al bijna vijftien jaar lang zaakvoerder van Interdeco in Peer.Hij leerde de stiel van zijn vader en vandaag leidt hij zelf jonge mensen op. Sven heeft een goede ervaring met stagiairs. “Je kunt de jongens helemaal naar je handzetten en er goede stielmannen van maken.”

Geert Evens en Sven Van Rintel liepen heel wat jaren geleden samen school. “We gingen als leerjongens bij mijn vader, Marcel Van Rintel, aan de slag. Hij was destijds ook zelfstandig schilder. Toen de stage achter de rug was, zijn we allebei aangeworven”, zegt Sven Van Rintel. Na heel wat jaren ervaring startte Sven zijn eigen zaak in april 2000 op, Interdeco. Vandaag staan er 14 schilders, behangers en vloerders op de loonlijst. Eén van hen is zijn schoolmakker Geert Evens. De zoon van Geert, Jochem Evens, is ondertussen als stagiair in de leer bij Interdeco.

Kritische blik

Jochem zit in hetzelfde team als zijn vader, Geert. ”Dat was een voorstel van Sven”, zegt Geert Evens. ”Ik heb in het verleden wel meer stagiairs begeleid, maar je eigen zoon een vak leren is toch nog wat anders. Ik denk dat ik soms wel wat kritischer ben voor Jochem. Ik wil dat hij alles perfect doet. Dat leverde in het begin wel eens wat strubbelingen op, maar ondertussen verloopt alles prima en kunnen we goed samenwerken. Jochem kan gelukkig wel met wat kritiek omgaan.” Eén van de grootste voordelen voor Jochem is dat hij echt mag meedraaien bij Interdeco. ”Ik mag bijna alles zelf doen en heb het gevoel een volwaardig lid te zijn van het team. Uiteraard zijn er wel eens klusjes die ik minder graag doe, maar dat heb je wellicht in elke job. Een ander voordeel is dat ik op jonge leeftijd ontzettend veel ervaring kan opdoen en er ook wat aan verdien.”

Veel voordelen

Zaakvoerder Sven Van Rintel heeft al flink wat ervaring met stagiairs. ”Jongens op leercontract, stagiairs via Individuele Beroepsopleidingen (IBO), de formule van voltijds praktijkleren via SYNTRA Business, … Als die jongens gemotiveerd zijn, kun je er echte stielmannen van maken. Voorlopig zijn er al drie jongens in dienst die hier vroeger stage hebben gelopen. Kevin, Surjit en Michael”, zegt Van Rintel. ”Er zijn dan ook heel wat voordelen aan zo’n stage verbonden. Je moet er in het begin wel wat energie in stoppen, maar dat haal je er op het einde van de rit dubbel en dik terug uit. Een stagiair kost je in eerste instantie erg weinig. Ik denk dat ik voor Jochem maandelijks zo’n 500 euro moet betalen. Als je zo’n jongen voldoende kunt motiveren en er een goede arbeidskracht van kunt maken, kan je ‘m nadien ook aanwerven. Hij kent dan het bedrijf, de collega’s en de werkmethodes al een hele poos. Of er ook nadelen zijn? Tja, soms zijn er klanten die de wenkbrauwen fronsen als je een stagiair mee op de werf hebt. Maar die vooroordelen verdwijnen al snel zodra ze zien dat die stagiairs wel weten waar ze mee bezig zijn.”

Opvolging

De samenwerking tussen Interdeco en SYNTRA Business verloopt gesmeerd. ”SYNTRA Business volgt Jochem erg goed op. Ik krijg enkele keren per maand een telefoontje van zijn leertrajectbegeleider om te vragen hoe Jochem presteert”, verduidelijkt Van Rintel. ”Verder heb ik er weinig administratief werk aan. Ik moet bijvoorbeeld geen uitgebreide stageverslagen maken. SYNTRA Business vraagt me af en toe op welke werf Jochem aan het werk is. Zij sturen dan op tijd en stond een verantwoordelijke om met de stagiair en zijn begeleider te praten. Bij Jochem verloopt alles prima, dus is er iets minder controle.”

Toekomst

In juni 2015 moet Jochem examens afleggen en dan zit zijn leertijd er op. ”Dan wil ik onmiddellijk gaan werken. Voorlopig heb ik geen zin in extra opleidingen. Als ik in de toekomst toch nog wil specialiseren, kan ik me nog altijd inschrijven voor één of andere avondopleiding”, zegt Jochem.