Soft skills simulator

Het aantal werkgevers dat moeite heeft om geschikt personeel te vinden, blijft stijgen. Vacatures voor technisch personeel spannen daarbij de kroon. Bovendien is er niet alleen een nijpend tekort in aantallen, maar vaak beschikken de technische profielen niet over de juiste soft skills. Met de maatopleidingen van SYNTRA Business werk je dat hiaat echter volledig weg.

Als detacheringsbureau en erkend bureau voor werving en selectie richt Tormans zich uitsluitend op technische en engineeringprofielen, zoals ingenieurs, technici en projectmanagers voor verschillende disciplines en sectoren. “Binnen die nichemarkt behoren wij tot de koplopers van ons land”, aldus Eddy Laeremans, operation manager bij Tormans. “Meer dan 150 toonaangevende bedrijven vertrouwen op ons voor het vinden van gespecialiseerde technische profielen. Geen sinecure, als je weet dat we op dit moment meer dan 400 openstaande vacatures hebben."

Lerend Netwerk

Uniek bij Tormans is het Lerend Netwerk. Eddy: “Op regelmatige basis organiseren we algemene opleidingen waaraan alle Tormans-medewerkers kunnen deelnemen, zoals ATEX-reglementering en projectorganisatie. Eigen medewerkers met veel ervaring of externen delen dan hun expertise. Verder plannen we momenten in voor medewerkers die actief zijn in eenzelfde discipline, met het oog op kennisuitwisseling en disciplinespecifieke opleidingen zoals PLC-sturingen, validatietechnieken of Autocad. Uiteraard doen we ook functioneringsgesprekken en werkplekinspecties. Op basis daarvan richten we bepaalde opleidingen in.”

Technische profielen die affiniteit hebben met soft skills - denk aan communicatie, sociale vaardigheden, emotionele intelligentie en persoonlijke efficiëntie - hebben echter een serieuze streep voor. Nochtans zijn het zaken die je niet standaard op school leert. “Uiteraard ligt het zwaartepunt bij de wetenschappelijke/ theoretische kennis. Maar de mensen die wij tewerkstellen, spelen vaak een cruciale rol in de projectteams van onze klanten. En dan zijn goede soft skills onontbeerlijk”, stelt Eddy.

“Daarom vroegen wij aan SYNTRA Business om voor ons enkele opleidingen en workshops op maat uit te werken, waaronder Autocad, 5S en vergadertechnieken. Het sterke is dat SYNTRA Business de opleidingen en workshops niet alleen volledig op onze noden afstemde, zij streven ook steeds naar veel interactie tussen de deelnemers. Dat maakt dat ze ook het maximum halen uit kennisdeling en ervaringsuitwisseling. De waarde daarvan mag je absoluut niet onderschatten! Belangrijkste conclusie is dus dat je vooral moet kijken naar de technische capaciteiten en de wil van een kandidaat om bij te leren. Als die wil er is, dan krijg je die soft skills via maatopleidingen wel op punt.”