Nieuwe trend: coaching in plaats van traditioneel opleiden

Bedrijven bestelden tijdens het eerste kwartaal van het jaar uitzonderlijk veel coachingtrajecten op maat. Voor SYNTRA business is die toenemende vraag alvast geen verrassing. “Bijkomende subsidies en aanslepende bedrijfsuitdagingen maken coachingtrajecten aantrekkelijker dan ooit”, zegt Sandra Huysmans van SYNTRA business.

Er is sinds de coronacrisis heel wat veranderd op de bedrijfsvloer. Medewerkers zijn doorgegroeid naar nieuwe functies, worden geconfronteerd met nieuwe takenpakketten en moeten dat bovendien vanop afstand uitoefenen. Stuk voor stuk uitdagingen die zonder de juiste begeleiding nog jaren op de werkvloer voelbaar zullen blijven.

“Meer en meer bedrijven komen met een specifiek probleem bij ons aankloppen”, bevestigt Sandra. “Ze ervaren dat hun werknemers goed bezig zijn, maar die extra begeleiding kunnen gebruiken. En daar kan SYNTRA business met een coachingtraject op maat voor zorgen.”

Waar lig jij ’s nachts wakker van? Zo begint Sandra elk gesprek. “Een hele belangrijke vraag”, legt ze uit, “want de focus ligt op het concreet toewerken naar een oplossing. We leggen ons oor te luisteren en bekijken hoe wij de grootste meerwaarde kunnen bieden. We zorgen daar op heel wat manieren voor: via opleiding, training, coaching of op welk vlak dan ook.”

Samen aan de slag

Vergeet pure theoretische opleidingen. “We gaan met medewerkers op de bedrijfsvloer echt aan de slag”, vertelt SYNTRA business trainer Willy Heselmans. Hij zet momenteel zijn schouders onder een kennisborgingstraject bij een Gentse chemieonderneming.

In dit huidig coachingtraject rolt hij een oplossing uit waarbij de kennis die momenteel in de hoofden van de werknemers zit, wordt vastgelegd in werkinstructies. Dat draaiboek moet uiteindelijk leiden tot opleidingsplannen voor nieuwe mensen.

“Zo’n traject is altijd op maat van het bedrijf”, vertelt business trainer Willy. “Op basis van de informatie doe je een voorstel en tijdsinschatting, werk je dingen samen uit en volgen er evaluatiemomenten. We kijken of de doelen zijn bereikt of waar we nog in verder moeten gaan. Zo staan we klanten in het volledig proces bij.”

Financieel aantrekkelijk

Niet alleen bedrijfsuitdagingen zijn de drijfveer van de massale coachingaanvragen. “Veel bedrijven zijn dit jaar dankzij de extra subsidies en sectorfondsmiddelen ook actief over opleidingen gaan nadenken”, vertelt Sandra. “Ondernemingen zijn nu op de hoogte van de financiële steun waarop ze recht hebben, en ontdekken plots dat opleidingstrajecten eigenlijk niet zo duur zijn.”

Loop je als onderneming ook tegen obstakels aan en kan een duwtje in de juiste richting je helpen? SYNTRA business zet je op weg.

Heb je nog vragen of is er iets onduidelijk?

Contacteer ons