Meesterlasser

Gedrevenheid en handvaardigheid zijn de belangrijkste kwaliteiten van een lasser. SYNTRA Business biedt meerdere lasopleidingen aan die leiden tot verschillende lascertificaties. Op maat van elk bedrijf en elk project, toont onze meesterlasser u de knepen van het vurige vak.

Elke lasspecialiteit vraagt niet alleen zijn eigen lascertificering, vaak kent elke specialiteit ook zijn specifieke tips en tricks die u niet in de boeken terugvindt. SYNTRA Business combineert daarom het beste van twee werelden: u leert er de geheime kneepjes van het vak én behaalt er een Europees erkend lascertificaat. Doorgaans beschikken lassers wel over een diploma lassen of over een of ander algemeen lascertificaat, maar beschikken ze niet over het specifieke lascertificaat dat ze nodig hebben. Een diploma is slechts een bevestiging dat u kunt lassen en geldt niet als certificaat. Daarenboven bestaan er ontzettend veel lascertificaten. Welk certificaat u nodig heeft, hangt onder meer af van het te lassen materiaal en de dikte van het materiaal. Stel dat u een project binnenhaalt waarbij er een ander type staal gelast moet worden dan wat uw bedrijf standaard last, dan kunt u via SYNTRA Business een kortlopende lasopleiding volgen en aansluitend het examen voor het Europees erkende lascertificaat afleggen.

Perfectionist

“Lassen is in feite het leren beheersen en het kunnen controleren van een smeltblad. Kort door de bocht beschikt een lasser over twee eigenschappen: gedrevenheid en handvaardigheid. Wie die twee zaken heeft, kan leren lassen. Uiteraard zijn er wel niveauverschillen. Ik maak altijd de vergelijking met de muziekwereld. Velen kunnen wel muziek spelen, maar niet iedereen componeert muziek zoals Mozart dat deed”, vertelt SYNTRA Businesstrainer Dirk Noben. “Bij lassen is dat net hetzelfde. Iedereen kan lassen, maar niet iedereen last op hetzelfde niveau. Talent speelt ook mee. En wie van nature uit een perfectionist is, zal naar alle waarschijnlijkheid een betere lasser zijn.”

Concentratie

Goed leren lassen is volgens Dirk niet met woorden uit te leggen. Het is iets wat moet voorgedaan worden. “Voor lassen geldt absoluut de regel dat je het veel sneller onder de knie hebt als je het eerst eens kan zien en volgen. En meteen daarna moet je het dan zelf kunnen uitproberen, met de nodige begeleiding en feedback. Bij lassen is het ook een kwestie om je te concentreren, en dat voor een langere tijd. Maar gelukkig bestaan er enkele handige trucs die het je makkelijker maken, zeker als het over piping of buizenwerk gaat.” Waar de opleiding doorgaat, hangt af van de situatie. Net zoals de inhoud van de opleiding, die SYNTRA Businessnoden van het bedrijf in kwestie. “Zo gaf ik bij Ford Lommel een basisopleiding staal aan een grotere groep lassers. Diegenen die echt goed bleken, volgden nadien nog een opleiding aluminium lassen waarvoor ze ook een certificaat kregen. Maar het kan evengoed zijn dat een opleiding enkel focust op de veiligheid, bijvoorbeeld over het omgaan met brandbare gassen. Of onlangs schakelde een bedrijf SYNTRA Business in voor het leren lassen van dunne bakken uit roestvast staal voor de petrochemie. Daar is namelijk een speciale lastechniek voor nodig. Met andere woorden: lassen is zo veelzijdig en zo specifiek, dat een maatopleiding de meest logische keuze is.” ook steeds aanpast aan de noden van het bedrijf in kwestie. “Zo gaf ik bij Ford Lommel een basisopleiding staal aan een grotere groep lassers. Diegenen die echt goed bleken, volgden nadien nog een opleiding aluminium lassen waarvoor ze ook een certificaat kregen. Maar het kan evengoed zijn dat een opleiding enkel focust op de veiligheid, bijvoorbeeld over het omgaan met brandbare gassen. Of onlangs schakelde een bedrijf SYNTRA Business in voor het leren lassen van dunne bakken uit roestvast staal voor de petrochemie. Daar is namelijk een speciale lastechniek voor nodig. Met andere woorden: lassen is zo veelzijdig en zo specifiek, dat een maatopleiding de meest logische keuze is.”

Vervolmakingscentrum voor Lassers

Omdat de vraag naar lascertificaten alsmaar groter wordt, slaat SYNTRA Business de handen in elkaar met het VCL, voluit het Vervolmakingscentrum voor Lassers. Het VCL beschikt over de nodige infrastructuur om lasproeven af te nemen in aanwezigheid van keurmeesters van Vinçotte. Het is dus de ideale partner voor opleidingen die in het teken van certificaten voor lastechnieken staan. “Ik stoom via een maatopleiding de deelnemers klaar, waarbij ze gerichte tips krijgen en voldoende tijd om te oefenen. Zo kunnen ze de proef met de nodige praktijkervaring afleggen. En hoe groter het slaagpercentage, hoe beter ik mijn job als trainer gedaan heb”, besluit Dirk met een knipoog.