Logistieke heersers

Bij LOGIS leidt men al sinds 1994 werknemers en werkzoekenden op tot volwaardige magazijnmedewerkers. Het bedrijf beschikt over een ruime hal van 4000m² en een buitenoefenterrein van 2000m², zodat cursisten aan de hand van praktische oefeningen het magazijnwerk onder de knie krijgen. In september staken LOGIS, VDAB en SYNTRA Business de koppen samen en werkten ze een opleiding op maat uit die cursisten in twee weken tijd klaarstoomt voor een job als magazijnmedewerker.

De directe aanleiding voor het uitwerken van deze opleiding was de sluiting van Ford Genk. Maar onder de cursisten zitten ook personen die langdurig werkloos zijn en met het volgen van de opleiding hun kans op een job willen vergroten. “Een goede keuze”, aldus SYNTRA Business docent Stefan Mesotten. “Logistiek wint steeds meer aan belang in Limburg. Denk maar aan de verhoging van de brug in Vroenhoven opdat containerschepen tot Vroenhoven of Luik kunnen varen.” De samenwerking tussen LOGIS en SYNTRA Business is voor alle betrokken partijen een meerwaarde. Enerzijds beschikt LOGIS over voldoende praktijkruimte en verschillende heftrucks, orderpicktrucks, stapelaars, rolbruggen en tal van andere machines, anderzijds heeft SYNTRA Business specialisten in huis met een jarenlange ervaring op de werkvloer. Stefan: “Ik heb 27 jaar ervaring op mijn teller staan en kan tijdens de opleiding dus tal van voorbeelden aanhalen waarmee ik zelf ooit in aanraking ben gekomen.”

Uit eigen ervaring

Stefan baatte zes jaar lang een kruidenierszaak uit, waarna hij aan de slag ging bij de zelfstandige voedingsdistributiecentrale Lambrechts. “Eerst als orderpicker, nadien in de versdienst waar ik onder meer verantwoordelijk was voor de goederen- en documentenstroom. Ik zorgde er ook voor dat de ‘pickroute’ zo vlot mogelijk verliep en gaf nieuwe producten een logische plaats.” Vervolgens deed Stefan nog meer logistieke ervaring op bij een drankenhandel waar hij bestellingen klaarzette, rekken bijvulde, leeggoed wegzette en de weg op ging om drank bij de klanten te leveren. “Een fijne ervaring waarbij ik met alle mogelijke logistieke aspecten in aanraking kwam”, blikt hij terug. “Maar ik kreeg plots ernstige rugproblemen en was een jaar buiten strijd. Toen ik terug aan de beterhand was, kwam er bij SYNTRA Business net een vacature vrij voor docent magazijnmedewerker. En zo ging de bal weer aan het rollen.”

Oefenen

De bedrijfsopleiding magazijnmedewerker duurt slechts twee weken, maar is toch behoorlijk intensief. SYNTRA Business docent Sofie Similon: “Aan het begin van de opleiding tasten we eerst af wie welke ervaring heeft. Sommigen zijn volledig onbekend met logistiek, voor anderen is het eerder een opfrissing. We leggen ook het belang uit van een magazijnmedewerker, gaan dieper in op het profiel en geven concrete tips over bedrijven waar men na de opleiding mogelijk aan de slag kan.” Werkelijk alle logistieke aspecten komen tijdens deze SYNTRA Business-bedrijfsopleiding aan bod. Een hele boterham, maar de theorie wordt regelmatig aan de praktijk getoetst. “Zo lichten we toe welk soort magazijnen er bestaan en welke consequenties dat met zich meebrengt. Een magazijn voor grondstoffen bijvoorbeeld vraagt een andere aanpak dan een magazijn voor half-afgewerkte of afgewerkte producten. Vervolgens gaan we dieper in op de verschillende opslagmethodes en interne transportmiddelen die u voor orderpicking, lossen en laden kan gebruiken. Daarbij verliezen we natuurlijk de veiligheidsaspecten niet uit het oog. Denk maar aan brandveiligheid, aanrijbeveiligingen, pictogrammen en markeringen op de grond. Tussendoor maken we voortdurend oefeningen, soms in de klas, maar zo vaak mogelijk in het magazijn zelf.”

Serieus bordspel

Om de stap tussen theorie en praktijk te verkleinen, maakt men bij de opleiding gebruik van ‘Serious Logistics Games-MyDC’, een spel dat in feite het distributiecentrum tot in het opleidingslokaal brengt. Stefan: “Het spel laat de cursisten kennismaken met de verschillende afdelingen en hun operationele processen, zoals order-, voorraaden locatiebeheer, orderpicking, verzending, opslag, goederenontvangst en aankoop. Er is een plattegrond van het distributiecentrum en u heeft verschillende interne transportmiddelen ter beschikking zodat u echte magazijnsituaties kan oefenen.” Verder zit de CMR (conventie goederenvervoer) in het spel verwerkt. Om levensechte situaties na te spelen, kan u zelfs leveringsnota’s en vervoersdocumenten uitprinten. Het bordspel laat dus toe om volledig geïntegreerde oefeningen te doen rond de goederen- en documentenstroom. Eens de cursisten dat onder de knie hebben, worden ze ondergedompeld in de laaden lostechnieken. Welke denkfouten kan u maken bij het laden? Welke losmiddelen zijn er, hoe werken een laadklep en een laadbrug? Hoe vult u de leverdocumenten correct in, hoe verplaatst u de goederen naar de wachtzone? Ook dit wordt weer aan de praktijk getoetst.

Blindelings

De volgende stap is het uitpakken van goederen. “Als u goederen ontvangt, moet u eerst een visuele controle uitvoeren en indien nodig de houdbaarheidsdatum checken. Vervolgens leren we de cursisten hoe ze de goederen moeten uitsorteren en op de juiste locatie zetten zodat de orderpickers ze makkelijk kunnen terugvinden. Sommige goederen moeten gelabeld, ingepakt, uitgepakt of herverpakt worden. U moet ook locatienummers kunnen toekennen en interpreteren zodat u haast blindelings naar de juiste locatie kan lopen.” Al die processen vragen natuurlijk ook een piekfijne administratie. Sofie Similon is ook een experte in MS Office bij SYNTRA Business en geeft de cursisten een spoedcursus Excel. “Na een theoretische introductie gaan we aan de slag met concrete —— Sofie Similon oefeningen en voorbeelden rond onder meer voorraadbeheer en evolutieberekeningen. De opleiding is zo samengesteld dat de cursisten nadien over een goede basiskennis beschikken die ze op verschillende werkplekken kunnen toepassen. De kennis die ze hier opdoen, is dus altijd mooi meegenomen. Het is trouwens fijn om te zien dat cursisten nadenken over hoe ze de opgedane Excel-kennis kunnen gebruiken, zowel professioneel als privé.”

Positieve vibe

De opleiding is allesomvattend, er hoort zelfs een onderdeel communicatie bij. Zo leren cursisten aan de hand van een rollenspel niet alleen de structuur van een telefoongesprek, maar ook hoe ze met moeilijke of agressieve chauffeurs moeten omgaan. Verder wordt er ingezoomd op hoe u een positieve relatie uitbouwt met uw magazijnchef, collega’s en baas. Daarbij hoort ook een stukje assertiviteit. Tot slot geeft Stefan een introductie rond ergonomie. “Men moet zich bewust zijn van de gevolgen die een slechte lichaamshouding en een overbelasting van de pezen en gewrichten met zich meebrengen. Naast een algemene toelichting geef ik nuttige tips mee. Ik leer de cursisten de correcte tiltechnieken aan en wij berekenen de juiste ergonomische houding, want die verschilt van persoon tot persoon.” Twee weken voor zoveel informatie lijkt weinig, maar dankzij de goed uitgekiende combinatie tussen theorie en praktijk is het wel realistisch. “Wij brengen heel veel informatie aan, maar lichten de belangrijkste zaken er natuurlijk wel uit. Na elke opleiding peilen we naar de tevredenheid van de cursisten en tot nu toe zijn de reacties altijd positief. Ook als SYNTRA Business-docent zijn wij heel tevreden over deze opleiding”, zeggen Sofie en Stefan. “De samenwerking met LOGIS en met andere docenten loopt vlot en er is zowel bij de docenten als bij de cursisten een positieve vibe. Onze cursisten zijn trouwens heel divers, qua achtergrond en qua leeftijd, wat het voor ons ook heel leerrijk maakt.”