Kruisbestuiving over de grens

Het Nederlandse bedrijf DSM Dyneema was op zoek naar een opleiding voor zijn medewerkers van de technische dienst opdat die breder inzetbaar zouden zijn. Bij SYNTRA Business vonden ze de oplossing: een flexibele opleiding op maat van de medewerkers, op de site van DSM Dyneema gedoceerd, aangepast aan hun werktijden én aan een vriendelijke prijs.

DSM is een wereldwijde onderneming waar circa 25.000 medewerkers innovatieve oplossingen voor voeding, bescherming en prestatieverbetering ontwikkelen. Tot hun activiteiten behoort DSM Dyneema, dat de krachtige Dyneema®-vezel levert die gebruikt wordt voor onder meer medische hechtingen, netten voor de commerciële visserij en kogelbestendige voertuigen.

Bernadette Versteeg, administrator training & education, verzorgt er al zes jaar de opleidingen voor de medewerkers. Een tijd geleden klopte Jos Canisius​, het hoofd van de technische dienst, bij haar aan. “Onze technische dienst bestaat uit een mechanische en elektrische ploeg, maar hij wilde graag dat beide ploegen hun kennis en kunde met elkaar uitwisselen zodat ze duurzaam inzetbaar zijn en een betere kijk op het totaalplaatje hebben”, vertelt Bernadette. Zij ging op zoek naar een geschikte opleiding, maar vond geen pasklaar antwoord. Daarom keek ze over de grenzen heen en zo kwam ze bij SYNTRA Business terecht.

“In Nederland is de onderwijscultuur helemaal anders dan in België. Bij SYNTRA Business kan u bijvoorbeeld in een kort tijdsbestek heel doelgerichte opleidingen volgen. In Nederland gaat daar doorgaans veel meer tijd over en is de opleiding veel minder specifiek. Maar het grootste verschil zit hem in het maatwerk: wanneer een bestaande opleiding toch niet helemaal aan uw noden of behoeften beantwoordt, dan stelt SYNTRA Business een opleiding samen voor uw bedrijf. Dat maatwerk en de moeite die men erin steekt, dat is ongezien in Nederland”, aldus Bernadette.

Een opleidingsadviseur van SYNTRA Business ging samen met docent Patrick Joors langs bij DSM Dyneema. Patrick: “Nog voordat het eerste verkennend gesprek plaatsvindt, verzamel ik informatie over het bedrijf. Wat doet het bedrijf, welke machines gebruikt het, wat zouden ze nodig hebben,…? Vervolgens tasten we in een gesprek de behoeftes af en leggen we samen met de klant een aantal parameters vast die bepalen wat de medewerkers op het einde van de opleiding moeten kennen of kunnen. Op basis daarvan werk ik een programma uit en schrijf ik een syllabus.”

Fijne interactie

Voor DSM Dyneema stelde Patrick een programma samen van vijftig lesuren, verspreid over twaalf weken. “Elke woensdag trek ik richting DSM Dyneema en breng ik de cursisten, vier mechaniekers, vier uur lang alles bij over elektriciteit. De oudste cursist is rond de vijftig, de jongste vooraan de twintig. Een fantastische combinatie als je het mij vraagt. We bouwen hun kennis op vanaf nul: wat is elektriciteit, wat is de wet van Ohm, hoe werken schakelaars en plc’s,…? De bedoeling is dat ze op het einde van de opleiding analytisch kunnen denken en problemen kunnen oplossen.”

De op maat gemaakte syllabus dient als rode draad, maar laat toe om af te wijken van het traject of om de materie in een andere volgorde te geven. “Aan het begin van elke sessie herhalen we kort wat we de vorige keer gezien hebben. Vaak halen de cursisten dan ook een situatie aan die ze de voorbije week hebben meegemaakt en dan gaan we daar dieper op in. Als een geheugenspoor is opengetrokken, dan maak ik daar handig gebruik van en speel ik in op dat onderwerp. Dat werkt trouwens stimulerend en geeft de cursisten voldoening. Soms tekenen we de situatie uit op het bord, we staan daar dan allemaal samen alles in kaart te brengen. Ik maak dan wel eens met opzet een foutje om te zien wie echt helemaal mee is met het verhaal. Ze nemen dan de stift van mij over en tekenen het correct. Er is dus een heel fijne interactie tijdens de lessen.”

Ook Bernadette en haar medewerker Peter Curfs bevestigen dat ze tevreden zijn over hun bedrijfsopleiding op maat. “We zien vaak dat medewerkers niet warm lopen voor een opleiding, maar in dit geval kijken ze er zelfs naar uit. De combinatie van theorie en praktijk werkt dan ook goed. Patrick neemt de cursisten vaak mee op pad in ons bedrijf zodat ze kunnen zien en voelen waarmee ze bezig zijn. Ze zijn ook één keer naar de SYNTRA Business-campus in Hasselt geweest, waar ze in de werkhuizen zaken mochten uittesten. De andere sessies vinden altijd bij ons in huis plaats. Zo moeten onze medewerkers niet onnodig lange verplaatsingen doen en sparen ze tijd uit”, zegt Bernadette.

Waterdicht

Peter vult verder aan: “Dat maatwerk is echt wel super. In Nederland duurt het soms heel lang als u vakmensen wilt laten specialiseren, terwijl SYNTRA Business korte én efficiënte opleidingen aanbiedt. En niet onbelangrijk: men hanteert bij SYNTRA Business wel vriendelijke prijzen. U betaalt een prijs voor het maatwerk in plaats van een prijs per persoon. Daarenboven is hun offerte waterdicht: er staat duidelijk op papier wat u krijgt voor uw geld. Verder streven ze tijdens de volledige opleiding een hoge kwaliteit na. Het eindigt dus niet zodra u uw handtekening onder de offerte zet. Ze sturen inhoudelijk nog bij op basis van wat er zich tijdens de lessen op het bedrijf afspeelt, leggen waar nodig andere accenten en denken mee met ons. Zelden of nooit zeggen ze nee, maar ze blijven wel altijd eerlijk. Zo vroegen we eens aan Patrick om twee opeenvolgende namiddagen les te geven; en toen zei hij dat hij dat niet deed omdat dat in het nadeel van de cursisten zou zijn. De docent staat dus altijd op scherp en waakt continu over de kwaliteit van de opleiding. Ik durf te stellen dat SYNTRA Business echt tot het uiterste gaat waardoor het het neusje van de zalm kan bieden.”

U denkt aan een maatopleiding voor uw bedrijf of medewerkers? Voor elke opleidingsvraag kunnen wij een oplossing aanbieden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of offerte!