Het kost bijna niets maar 't brengt veel op

SYNTRA Business en Bouwunie Limburg hebben de handen in elkaar geslagen voor een aantal winteropleidingen voor de bouwsector. Het doel? Bouwvakkers laten specialiseren, extra aandacht vestigen op het vlak van veiligheid en hen laten kennismaken met nieuwe technieken en materialen.

De bouwsector maakt een grote evolutie door op het vlak van duurzaamheid, innovatie en energiebesparing. “Net daarom is het ontzettend belangrijk om te investeren in extra opleidingen”, zegt Davy Maesen, directeur van Bouwunie Limburg. “Om het onderscheid te kunnen maken met de concurrentie is er knowhow en vakkennis nodig. Via korte opleidingen van één dag kunnen we erg veel informatie overdragen.”

Uitgelezen leerperiode

Door weerverlet kunnen heel wat bouwvakkers in de winter niet werken. Net dan is het een uitgelezen periode om extra opleidingen aan te bieden. “De winteropleidingen lopen van 1 december tot en met 31 maart”, verduidelijkt Maesen. “We hebben specifiek gekozen voor korte maar intensieve opleidingen van één dag. Op acht uur krijgen de SYNTRA Business-docenten toch heel wat uitgelegd. Het aanbod is heel divers. Speciaal voor dakwerkers is er bijvoorbeeld een veiligheidsopleiding met als thema ‘Werken op hoogte’. Maar we hebben ook de verplichte opleiding rond asbestverwijdering in het aanbod opgenomen. Nog een andere opleiding handelt over het luchtdichtingsaspect tijdens isolatieprocessen.”

Bijna gratis voor werkgever

Voor de winteropleidingen werkt Bouwunie Limburg samen met SYNTRA Business en het FVB-FFC Constructiv (het Fonds voor de Vakopleiding in de Bouwnijverheid, nvdr.). “Er zijn zoveel financiële voordelen dat zo’n opleiding nagenoeg niets kost. Een bepaalde winteropleiding kost bijvoorbeeld 165 euro. De werkgever kan al 50 % (82,50 euro) recupereren via de KMO-portefeuille. Daarnaast komt het FVB nog eens tussen. Voor een praktijkopleiding is er een tussenkomst van 10 euro per uur per persoon. Dat maakt dus nog eens 80 euro voor een winteropleiding van één dag. De totale kostprijs voor de werkgever bedraagt op die manier slechts 2,50 euro. Bovendien betaalt de werkgever voor die dag geen loon”, schetst Maesen. “Het enige nadeel is dat je jaarlijks voor maximaal 2.500 euro voor opleidingen kunt recupereren via de KMO-portefeuille. Dat is ruim voldoende voor een klein bouwbedrijf maar voor een ondernemer met pakweg 15 personeelsleden is dat potje snel leeg.”

Voordelen voor medewerker

Voor de medewerkerheeft een winteropleiding ook heel wat voordelen. “Hij steekt uiteraard weer wat op en leert nieuwe materialen of technieken kennen. Daarnaast ontvangt hij bovenop zijn werkloosheidspremie van de RVA ook een premie van 36 euro per dag én een aanvullende vergoeding van het FVB.

Blijven evolueren

De meeste winteropleidingen hebben rechtstreeks of onrechtstreeks met veiligheid te maken. “Op dat vlak is er immers nog heel wat werk aan de winkel”, zegt Maesen. “We sluiten echter niet uit dat er nog heel wat andere opleidingen zullen volgen. Ik krijg van allerlei bouwbedrijven te horen dat er vraag is naar specifieke korte opleidingen. Daar moeten we op inspelen. SYNTRA Business heeft de praktijkruimtes ter beschikking en kent heel veel vakbekwame docenten. We zouden zelfs breder willen gaan en ook trainingen aanbieden voor de zaakvoerders van bouwbedrijven. Alleen door te innoveren en te specialiseren kun je immers je overlevingskansen vergroten.”