Heftrucks en hoogwerkers: safety first

In onze opleiding heftruckchauffeur of –bestuurder leer je efficiënt, doeltreffend en veilig te werken met de heftruck. Ook al werk je er maar sporadisch mee, dan nog moet je hiervoor het attest van heftruckbestuurder behalen. “Veiligheid op de werkvloer is nu eenmaal heel belangrijk”, aldus SYNTRA Business-trainer Pascal Jans. “En het wordt zelfs nog méér van belang. Dat zie je de laatste jaren ook aan het stijgende aantal opleidingen.”

Daarom ook dat wij bij SYNTRA Business bedrijven willen helpen om samen voor veiligheid te kiezen. En dat liefst met praktijkopleidingen, on the job. “Je kan niet leren fietsen met een boek, je moet dat zelf kunnen oefenen”, beaamt Pascal, die voor SYNTRA Business met een onovertroffen gedrevenheid machinale trainingen en opleidingen geeft. En dat doet hij dus nooit in een klaslokaal, maar altijd bij een bedrijf of op een werf waar bijvoorbeeld arbeiders in hoogwerkers aan de slag zijn.

Naast opleidingen rond heftrucks en hoogwerkers biedt SYNTRA Business ook specifiek opleidingen rond werken op hoogte aan. Je leert er in eerste instantie aan de hand van montage- en gebruiksregels eenvoudige steigers gebruiken, opbouwen en controleren. Ook krijg je er les over het montageplan, het proces-verbaal van de oplevering en het onderzoeksrapport waardoor je deze leert interpreteren. Na het volgen van een module voor gevorderden kan je stellingen correct gebruiken, opbouwen en keuren. Daarnaast leer je er de maatregelen rond toelaatbare belasting, veranderende weersomstandigheden en preventie van het valrisico van personen of voorwerpen.

Taalswitch

Tijdens zulke opleidingen zorgt Pascal steeds voor maximale interactie en legt hij alles heel duidelijk, maar eenvoudig uit. Hij laat iedereen het meteen zelf uitproberen. “Ik stem mijn taalgebruik ook af op de deelnemers. Zoals een preventieadviseur de taal van de codex spreekt, gebruik ik het vakjargon van de arbeiders op de werf. Als je hen iets wil bijleren, dan moet je dat op een toegankelijke manier brengen en in een taal die ze machtig zijn. Letterlijk en figuurlijk. Als trainer moet je een soort van kameleon zijn.”

Bedrijven waar de voertaal Duits, Frans of Engels is, kunnen trouwens ook bij SYNTRA Business aankloppen. “Onlangs heb ik nog een opleiding gegeven in Frankfurt.”

Discipline, dedication en eigen ervaringen

“Standaardopleidingen zijn niets voor mij, ik put liever uit mijn eigen werkervaringen”, gaat Pascal verder. “En die heb ik in overloed, want ik was jarenlang metselaar-kraanman, reed als chauffeur uitzonderlijk vervoer, was machinist van mobiele torenkranen, reachstackers en containerkranen … Ik weet dus perfect welke zaken er kunnen mislopen, wat de meesten verkeerd doen en waarmee ze worstelen op de werf of in het bedrijf.”

Bovendien zorgt Pascals jarenlange ervaring ervoor dat hij deelnemers veel meer kan bijleren dan hetgeen je in een standaard cursus vindt. “Ik heb zelf jaren bij de brandweer gewerkt en heb toen meermaals arbeiders moeten evacueren uit hoogwerkers. Ook daar ligt het verschil: in de maatopleiding ga ik onder meer dieper in op wat je moet doen in noodsituaties en leg ik het nooddaalsysteem uit. Bij standaardopleidingen wordt daar niet of nauwelijks bij stilgestaan.”

Op maat van elk bedrijf

SYNTRA Business biedt dus een brede waaier aan veiligheidsopleidingen op maat aan, zoals bovenvernoemde opleidingen rond hoogwerkers, heftrucks en reachtrucks. Nood aan een veiligheidsopleiding? Dan stippelen wij een traject uit op maat van het bedrijf én de medewerkers. Hierbij wordt er gekozen voor opleidingsmethodieken afgestemd op de behoeften van de verschillende doelgroepen. Wij kiezen daarbij voor trainingen in groep of individuele coaching.

In het opleidingsplan staat transparantie centraal. We brengen de volledige opleiding in kaart: welke cursussen zullen we geven en welk resultaat willen we daarmee realiseren?

Tot slot zorgen we voor een verankering. Daarom plannen we een terugkomsessie met concrete cases en bekijken we samen wat er goed ging en wat er beter kon. Merken we dat er nood is aan andere opleidingen, dan bekijken we samen met het bedrijf hoe we hieraan tegemoet kunnen komen en een nieuw traject kunnen opstarten.

Wil je meer informatie over onze veiligheidsopleidingen? Contacteer ons nu!
Of neem een kijkje in ons open opleidingsaanbod