De ondernemer opleider

Een opleidingsplan opstellen, de juiste docent zoeken, subsidies aanvragen, een opleidingsprogramma op maat samenstellen… Heel wat ondernemers krijgen grijze haren van deze administratieve mallemolen. Gelukkig neemt het team van SYNTRA Business deze taken graag uit uw handen. Ondernemer Yves Hauben staat bijna dagelijks op de werf maar geeft ook flink wat bedrijfsopleidingen op maat. Zijn vakgebied? Elektriciteit.

Ik heb eerst een tijdje lesgegeven in het technisch en beroeps secundair onderwijs. Maar ik voelde dat er meer in zat voor mij en daarom maakte ik al snel de overstap naar opleidingscentra voor volwassenen. Ik heb me bij SYNTRA Business gespecialiseerd in de bedrijfsopleidingen”, zegt Yves Hauben.

Wat houden de bedrijfsopleidingen precies in?

Yves Hauben: “We bekijken de noden van een specifiek bedrijf en maken dan een opleiding op maat. De inhoud wordt in samenspraak met de bedrijfsleider samengesteld en kan variëren van een algemene opleiding elektriciteit tot schakel- en relaistechnieken of BA4 en BA5 veiligheidsopleidingen. Soms is het een training van amper één dag maar het kan ook oplopen tot uitgebreide sessies van verschillende modules. Bij Haven Genk heb ik bijvoorbeeld veertien dagen lang een maatopleiding gegeven.”

Fouten simuleren om te leren

Waar gaan die opleidingen door?

Yves Hauben: “Meestal kiezen we – in samenspraak – om de training door te laten gaan op de eigen werkvloer. Het grote voordeel is dat ik dan echt heel praktijkgericht te werk kan gaan en kan inspelen op de verschillende noden van het bedrijf. Ik kan er fouten simuleren om er dan diverse oplossingen voor aan te bieden. Voor sommige opleidingen - zoals de Elektrische Veiligheid BA4 en BA5 – maken we ook gebruik van de faciliteiten op de SYNTRA-campus.”

Waarom zijn bedrijfsopleidingen op maat volgens u zo belangrijk?

Yves Hauben: “Er is voornamelijk nog veel werk aan de winkel in de scholen. Pas afgestudeerde jongeren mogen dan wel een diploma op zak hebben, hun kennis is erg pover. Ik ben dan 4 FOCUS ook een grote voorstander van het Duitse opleidingssysteem. Daar worden alle opleidingen afgestemd op verschillende bedrijven. Studenten kunnen er op die manier veel kennis en ervaring vergaren. Een methodiek die ik ook in ons onderwijs wat meer zou willen zien terugkomen. Theorie is zeker de basis, maar praktijkervaring is doorslaggevend.”

Geen papierwinkel

U geeft nu zo’n zes jaar les bij SYNTRA Business. Waarom kiest u voor dat opleidingscentrum?

Yves Hauben: “SYNTRA Business heeft een erg groot netwerk van contacten. Dat is wellicht de grootste troef. Bovendien neemt SYNTRA Business de hele papierwinkel voor haar rekening. SYNTRA Business regelt de gesprekken met de bedrijfsleiders en volgt het volledige traject ook op. Na elke opleiding is er een enquête voor de cursisten en een evaluatie met de bedrijfsleider. Op die manier krijg ik feedback en worden er eventuele afspraken gemaakt voor vervolgopleidingen.”

Welke bedrijven kiezen voor deze opleidingen op maat?

Yves Hauben: “Dat varieert erg. Van KMO’s tot grote bedrijven, voornamelijk uit de metaal-, chemie-, plasticen transportsector. Zoals eerder aangehaald heeft Haven Genk voor een volledig traject gekozen. ACP, een bedrijf uit Heusden-Zolder dat onder andere koolzuur en droogijs produceert, koos voor trajectbegeleiding. Daarnaast heb ik ook al eens een basisopleiding elektriciteit gegeven in een interimkantoor zodat de job agents gerichtere vragen kunnen stellen bij de selectie van elektriciens en elektrotechnici.”

Meerwaarde

Hoe ziet zo’n opleiding er dan precies uit? Yves Hauben: “Dat varieert natuurlijk van het gekozen traject en de opleidingsduur. Ik probeer er wel altijd flink wat praktijkuren in te stoppen. Voor schakel- en relaistechnieken is er in de voormiddag meestal eerst een kort theoretisch deel en in de namiddag steken we de handen echt uit de mouwen. Ik probeer altijd enkele materiaalkoffers mee te nemen zodat de cursisten de verschillende relais, automaten en andere componenten kunnen leren kennen. Afhankelijk van de opleiding volgt er op het einde ook een examen.”

Hoe reageren bedrijfsleiders op de maatopleidingen?

Yves Hauben: “De feedback is in het algemeen heel erg positief. We krijgen altijd te horen dat het opleidingstraject een echte meerwaarde is. Heel wat zaakvoerders vertellen ons achteraf dat hun medewerkers zelfverzekerder zijn en geordender werken. Ze kunnen eventuele problemen sneller oplossen. Dat geeft niet enkel voldoening voor de medewerker maar ook voor de zaakvoerder.”