De office tovenaar

Dominique Schreurs kent Microsoft Office als zijn broekzak. Naast zijn job als lector aan de Katholieke Hogeschool van Leuven, staat hij al jaren gekend als Office-expert bij SYNTRA Business. “Noem het gerust een uit de hand gelopen hobby”, zegt Schreurs. “Ik ben eigenlijk handelsingenieur van opleiding maar heb een zwak voor alles wat te maken heeft met computers en technologie.”

Zo’n twintig jaar geleden gaf Dominique Schreurs zijn allereerste opleiding. We ontmoeten hem tijdens een opleiding die hij geeft bij het chemiebedrijf Sabic. “Het was eigenlijk meer een voorstelling. Ik toonde er wat Microsoft PowerPoint was en wat je er allemaal mee kon doen. Er was veel interesse en ik begon steeds vaker zo’n presentaties te geven. Uiteindelijk nam ik loopbaanonderbreking om me te kunnen focussen op computeropleidingen. In eerste instantie waren dat voornamelijk pc-introducties en kennismakingscursussen met Microsoft Office. Vervolgens werd het alsmaar complexer.”

Het voordeel van maatwerk

Dominique Schreurs had al snel zijn roeping gevonden. “Ik weet niet of het echt een roeping is, maar ik vind het prettig om mijn kennis te delen. Bovendien denk ik dat ik het goed kan uitleggen”, zegt hij lachend. Vandaag is Dominique Schreurs lector aan de Katholieke Hogeschool van Leuven. Hij geeft er voornamelijk les over Excel en ERP-pakketten. In bijberoep geeft hij een flink aantal bedrijfsopleidingen in opdracht van SYNTRA Business. “Het voordeel van zulke opleidingen is dat ik echt maatwerk kan leveren. In de voorbereiding van de opleiding zit ik samen met de bedrijfsverantwoordelijke aan tafel om de behoeften te bespreken. We bepalen in overleg de inhoud van de syllabus en houden altijd rekening met het afgesproken budget. Na het samenstellen van de zogenoemde opleidingsfiche bespreken we waar de lessen zullen plaatsvinden. Dat kan op het bedrijf zelf of op een SYNTRA-campus naar keuze.”

Van opfrissing tot ‘boot camp’

De opleidingen variëren heel erg. Zowel op het vlak van software als op het vlak van diepgang. “Ik werk meestal in sessies van een halve dag. Sommige bedrijven willen een korte opfrissingscursus wanneer ze hun software upgraden, anderen willen erg complete opleidingen of een intensieve training van een bepaald programma. Voor de Sociale Huisvestingsmaatschappij heb ik onlangs een echt ‘boot camp’ georganiseerd: twee keer acht dagen opleidingen geven over Word en Excel. En hier bij Sabic heb ik net een maatwerkopleiding Microsoft Outlook afgerond.” De sectoren waar Dominique Schreurs doceert zijn erg divers. “Van productiebedrijven en overheidsinstellingen tot medische centra en retail. Bovendien zijn ook de cursisten van diverse pluimage. Arbeiders, bedienden, laaggeschoold, hooggeschoold, jong, oud, noem maar op. Het is net boeiend om telkens weer voor een ander publiek te spreken en hen wat bij te brengen.”

Flexibel te plannen

De SYNTRA Business-docenten zijn door hun zelfstandigenstatuut stuk voor stuk erg flexibel. “Als een bedrijf een opleiding wil, volstaat het om twee agenda’s naast elkaar te leggen en de eerste vrije datum te prikken. De opleidingen kunnen trouwens zowel overdag als ’s avonds ingepland worden. Zelfs cursussen in het weekend behoren tot de mogelijkheden”, zegt Dominique Schreurs. “Dat is voor de meeste bedrijfsleiders een erg grote troef. Als ze snel een groepje werknemers willen bijscholen, moeten ze daar geen maanden op wachten.”

Praktische focus

Eén van de grootste voordelen van SYNTRA Business-maatopleidingen is dat ze afgestemd worden op kleine groepjes mensen. “De meeste opleidingen die ik geef zijn voor ongeveer 5 tot 10 cursisten. Dat betekent dat er voldoende ruimte is om onmiddellijk in te gaan op vragen of specifieke problemen. Bovendien zijn het ook altijd praktijkgerichte lessen waar elke cursist een eigen computer heeft. In een zeldzaam geval geef ik ook wel eens een hoorzitting in een grote aula. Voor de Provincie Limburg heb ik bijvoorbeeld een presentatie over een upgrade gegeven in Hangar 58 in Bokrijk. Dat was een theoretische uiteenzetting voor ongeveer zestig personen.”

Excellent in Excel

Dominique Schreurs blijft zich bijschaven op het vlak van informatica en technologie. Zijn smartwatch toont aan dat ie ook een zwak heeft voor hightech gadgets. “Ik probeer via zelfstudie zoveel mogelijk op de hoogte te blijven wat er allemaal reilt en zeilt in de sector. Af en toe volg ik zelf ook een gecertificeerde opleiding bij Microsoft”, verduidelijkt hij. De meeste lessen die Dominique Schreurs geeft, gaan over Excel. “Dat is met stip de meest uitgebreide en diverse software uit de Office-suite van Microsoft. Ik geef heel wat basisopleidingen maar er staan ook flink wat cursussen voor gevorderden op de planning. Voor FrieslandCampina in Lummen heb ik onlangs bijvoorbeeld een intensieve opleiding Programmeren in Excel gegeven”, legt Dominique Schreurs uit. “Outlook is ook nog altijd erg populair. De meeste mensen weten wel hoe ze e-mails moeten versturen maar via een korte opleiding kan ik bepaalde handige features laten ontdekken. Over Agendabeheer in Outlook kan ik bovendien ook heel wat kwijt. De andere Office-pakketten – Word, PowerPoint en Access – zijn iets minder in trek. Voor deze programma’s geef ik bijna uitsluitend korte opleidingen met handige tips en trucs op maat van een bedrijf. De presentaties die ik telkens geef, stel ik bovendien na elke les beschikbaar zodat de cursisten een soort naslagwerk in handen hebben.”

Korte evaluatie

Na elke opleiding volgt er sowieso een evaluatie. “Alle cursisten ontvangen een evaluatieformulier en kunnen hun mening kwijt over de inhoud van de opleiding en de vakbekwaamheid van de docent. SYNTRA Business neemt deze nauwkeurig door en koppelt terug indien dat nodig is.”