De job van de toekomst

Vandaag kunnen we nog kiezen voor CleanTech, morgen zijn we ertoe verplicht. Omdat de grondstoffen er simpelweg niet meer zijn. Water, grondstoffen en voedsel: de vraag is niet of er ooit een tekort zal zijn, maar wanneer. Vlaanderen investeert in 30.000 nieuwe banen in de groene economie en ook in Limburg zet men met het SALK-fonds zwaar in op CleanTech. “Bedrijven die vandaag kiezen voor CleanTech, nemen een economische voorsprong”, stelt Maurice Ballard, voorzitter van CleanTechPunt vzw. “Daarom sloegen we de handen in elkaar met SYNTRA Business en bieden we vanaf dit najaar de opleiding CleanTechConsulent aan.”

CleanTech staat voor technologie die duurzame welvaart en levenskwaliteit mogelijk maakt. We staan immers voor een heleboel grote uitdagingen: energieschaarste, grondstoffentekort, overbevolking, mobiliteit, voedselproductie. “Dat is niet langer een ver-van-mijn-bedshow, bedrijven en openbare besturen moeten nú de mensen met de juiste capaciteiten en kennis aannemen. Het proces van ontginnen en verbruiken is een onhoudbaar verhaal. Wetenschappers beseffen dat al langer, maar iedereen heeft het recht om dit te weten. Daarom riepen we de opleiding Clean-TechConsulent in het leven. Mensen die deze opleiding volgen, zijn de koplopers van morgen. Elk bedrijf dat economische voorsprong wilt hebben, heeft dergelijke profielen nodig.” Kennis staat centraal in het hele CleanTechverhaal. Hoe kunnen we bedrijven en openbare besturen enthousiasmeren en infecteren met alle kennis over CleanTech? Dat is de hamvraag. “Voor velen lijkt het verhaal van CleanTech nog science fiction, maar ik kan u verzekeren, het is pure realiteit. Mens, milieu en economie gaan samen, maar toch benadert men die drie thema’s nog veel te vaak vanuit een polarisatie. Mensen denken ofwel aan een groen paradijs waarbij een sterke economie niet mogelijk is, ofwel aan een florerende economie waarbij het milieu eraan moet geloven. Niets is minder waar, en dat bewijzen we met de opleiding CleanTechConsulent.”

Goesting en enthousiasme

De opleiding vertrekt vanuit levensechte situaties en de docenten zijn stuk voor stuk echte CleanTech-ambassadeurs. “Eerst kijken we waar we vandaag staan als samenleving. Grote thema’s als water, mobiliteit, voedsel, bouwen, wonen, toerisme, gezondheidzorg en ‘biobased economy’ worden onder de loep genomen. Wat gebeurt er als we verder doen zoals we vandaag bezig zijn? En wat is de oplossende rol van CleanTech in al die uitdagingen en problemen? Verder geeft de opleiding nieuwe inzichten in materialen, energievormen, slimme netwerken en ecosysteemdiensten.” Een ander belangrijk thema dat tijdens de opleiding aan bod komt is de transformatie van het bewustzijn. Waarom blijven mensen doen wat ze doen en waarom is veranderen zo moeilijk? Er zijn geen toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding, volgens Maurice heeft u enkel de goesting en het enthousiasme nodig om in die nieuwe sector iets te gaan betekenen. “Als CleanTechConsulent maakt u het verschil in een bedrijf of bestuur. U weet wat de echte uitdagingen zijn, staat met beide voeten in de praktijk, bent inzichtelijk en hebt het inzicht om op objectieve wijze veranderingen te brengen. Bedrijven kunnen dankzij een Clean- TechConsulent een grote voorsprong nemen op hun concurrenten. Duurzaam produceren en consumeren zullen sowieso de Europese standaard worden, u kan dus beter nu al op die kar springen.”