De exportexpert

Export is niet enkel weggelegd voor grote bedrijven, ook met een kleine onderneming kunt u over de landsgrenzen heen succes boeken. Exportexperte Carine Bosman stoomt zelfstandigen, marketingspecialisten en salesverantwoordelijken in één jaar klaar tijdens de allesomvattende opleiding Exportmanager.

Veel mensen denken bij het woord ‘export’ onmiddellijk aan grote bedrijven en dito afzetmarkten zoals de Verenigde Staten of het Midden-Oosten. “Maar export start vaak een stuk kleinschaliger”, zegt Carine Bosman. “Zeker in tijden van economische crisis kunnen ondernemers hun expertise en kwaliteiten optimaal benutten om kansen te creëren en andere markten aan te boren.” Carine Bosman is de geknipte persoon om de drempel om te starten met export weg te nemen. Ze begeleidt al verschillende jaren ondernemers en marketing-en salesspecialisten met haar eigen coaching- en consultingbedrijf Xpert Xport. Sinds vorig jaar doet ze hetzelfde ook via SYNTRA Business in de jaaropleiding Exportmanager.

Schoolvoorbeeld

Wat is export, hoe begint u met internationalisering, hoe analyseert u een markt, wat is het potentieel van een bepaalde markt, welke eisen legt u uw distributiepartners in het buitenland op, hoe bepaalt u de juiste prijs, zijn de marges hetzelfde als hier in België…? Al deze vragen komen tijdens de opleiding uitgebreid aan bod. Er is zelfs de nodige aandacht voor het financiële en juridische aspect. “De opleiding Exportmanager is doelbewust erg praktijkgericht. Elke cursist kiest bij de start van het academiejaar één business case en werkt daar gedurende het volledige traject aan. Meestal wordt er gekozen voor een product uit het eigen 

bedrijf”, zegt Carine Bosman. “Een mooi voorbeeld is het streekbier Jessenhofke van Gert Jordens uit Kuringen. Hij volgde deze opleiding vorig jaar, vertrok vervolgens goed voorbereid op handelsmissie naar Azië, zag verschillende opportuniteiten en exporteert vandaag zijn biologisch bier in bijna duizend verkooppunten verspreid over tien landen.” De avondopleiding Exportmanager duurt één academiejaar en is gebaseerd op een tiental pijlers. “Zo’n 20% van de cursus is theoretisch, 50% is praktijkgericht en tijdens de overige 30% werkt de cursist aan een eigen exportbeleidsplan. In de meeste gevallen zijn de cursisten ondernemers of vakbekwame marketingmensen die geen tijd hebben om thuis aan een thesis te werken. Dat hoeft met deze opleiding ook niet. Door te werken in kleine groepjes van maximaal 12 cursisten is er bovendien voldoende ruimte voor persoonlijke begeleiding.”

Multitaskwonder

Carine Bosman kent haar vak door en door. Als gewezen Export Director bij Attends Healthcare kan ze als geen ander helpen om een gezond en strategisch exportplan op poten te zetten. “De kwaliteiten en competenties voor een goede exportmanager? Logisch en realistisch denken, zonder zich te vergalopperen. Dat is een absolute must. In eerste instantie klinkt dat niet zo moeilijk, maar toch is het niet voor iedereen weggelegd. Alles valt en staat bovendien met de marktanalyses die een exportmanager maakt. Zodra u een goede basis en voldoende kennis over de afzetmarkt heeft, kunt u starten met de uitbouw van export op lange termijn om uw bedrijf te laten groeien. Multitasking en flexibiliteit zijn nog andere competenties die een goede exportmanager nodig heeft”, zegt Bosman. “Een internationaal handelaar moet gepassioneerd zijn door alle facetten uit de bedrijfswereld: sales, marketing, logistiek…”

In hart en nieren

De expertise en gedrevenheid van Carine Bosman leidde jaren geleden tot een eerste gastcollege over internationaal ondernemen. Vervolgens ging de bal aan het rollen. “Ik leg het graag uit, ik vind het fijn om mijn ervaringen te delen met anderen. Wellicht heeft het altijd wel een beetje in mij gezeten om te doceren”, 

zegt Carine Bosman. “Ik haal er bovendien ook veel energie uit. Het doet deugd om te zien hoeveel gedreven cursisten er naar de avondles komen. Dit zijn geen hobbyisten, het zijn gemotiveerde werknemers die hogerop willen, die grenzen willen verleggen. Als ik kan helpen om dat project te verwezenlijken, geeft dat ontzettend veel voldoening. Zo’n succesverhaal als dat van Gert Jordens van het Jessenhofke is de kers op de taart.”

Sales & Marketing Management

Naast Exportmanager geeft Carine Bosman ook de opleiding Sales & Marketing Management aan SYNTRA Business. “In deze vervolgopleiding leer ik de cursisten een business analyseren en reik ik instrumenten aan om een bedrijf te laten optimaliseren en te doen groeien. Let wel, in deze opleiding ben ik niet de hoofddocent”, verduidelijkt Bosman. “Ik geef enkele gastcolleges en begeleid de cursisten tijdens een bedrijfsbezoek.”