Continu verbeteren

Uw bedrijf is nooit goed genoeg. Er is altijd ruimte voor verbetering. Dat weet Mike Marteau van You Improve als geen ander. Hij begeleidt al jaren Nederlandse bedrijven op het vlak van procesoptimalisatie. Dankzij een samenwerking met SYNTRA Business is You Improve nu ook in Vlaanderen actief.

You Improve, het consultancybedrijf waar Mike Marteau voor werkt, is gespecialiseerd in autonoom en continu verbeteren op een duurzame manier. “In grote bedrijven merken we vaak dat het management heel veel opleidingen krijgt, maar dat er op de ‘werkvloer’ niet voldoende optimalisatie is. Met You Improve bekijken we het totaalpakket, van de CEO tot de arbeider. We vertrekken met een potentieelscan van een bedrijf om inzicht te krijgen in het plan van aanpak en eventuele verspillingen. We bekijken daarnaast ook de missie, afdelingsdoelen en het productieproces en gaan dan na op welke vlakken we kunnen bijsturen door middel van advies, opleiding, software en subsidiemanagement”, legt Mike Marteau uit. “We stellen interne verbeterteams op en dragen de kennis niet enkel over tot in het managementteam maar ook tot bij de operator. Het doel van zo’n langdurend traject is om na een periode van ongeveer twee tot drie jaar volledig autonoom en continu te kunnen blijven verbeteren.”

Veranderingsproces

Sinds vorig jaar hebben You Improve en SYNTRA Business de handen in elkaar geslagen. “You Improve heeft erg mooi werk verricht in Nederland. De ‘return on investment’ is er erg groot. Mike Marteau wil het succesverhaal nu ook in België uitrollen. Onze commerciële samenwerking is eigenlijk een win-winsituatie. Wij kunnen bedrijven die nood hebben aan een ruimer kader doorverwijzen naar You Improve terwijl zij voor specifieke opleidingen een beroep kunnen doen op ons. Bovendien kennen wij de Belgische subsidieregelingen als geen ander en kunnen we als erkende opleidingsinstantie helpen op het vlak van betaald educatief verlof.”

Niveau opkrikken

Bij Radson in Zonhoven, een radiatorfabrikant die deel uitmaakt van de RETTIG Group, werken You Improve en SYNTRA Business momenteel aan een grootschalig verbeterprogramma. “We hebben aan de hand van een potentieelscan uitgedokterd waar de ‘hick-ups’ zitten”, zegt Mike Marteau. “Voor het managementteam hebben we een trainingsprogramma van 48 uur gemaakt, voor de operators staat een training van zo’n 70 lesuren op het programma. Daarnaast gaan we de werkplekorganisatie onder handen nemen op basis van het 5S-systeem (schikken, scheiden, schoonmaken, standaardiseren en in stand houden). Zodra de werkplek optimaal is, kunnen we ook starten met prestatiemanagement. Kwestie van aan de hand van een gedetailleerd en gefundeerd stappenplan nog een niveau hoger te raken.”