Competentieversneller

Medewerkers kansen aanreiken en voorbereiden op de toekomst. Vanuit die filosofie vertrekt Celanese. “Je kan niet continu nieuwe kennis binnenhalen. Het is veel logischer en meer rendabel om de kennis van je bestaande medewerkers naar een hoger niveau te tillen zodat ze helemaal mee zijn met alle vernieuwingen en innovaties die er voor de deur staan.”

De 150 medewerkers van het Lanakense Celanese produceren celluloseacetaat, een grondstof voor sigarettenfilters. In 2015 onderging de producent een zware herstructurering. Bijna tachtig medewerkers vloeiden af. Omdat er voor de oudere medewerkers een sociaal vangnet was, zette Celanese in op de jonge medewerkers. “Maar met de uitstroom van de oudere medewerkers verdween er wel waanzinnig veel ervaring”, vertelt hr-manager Diana Swerts. “Je moet weten dat ons personeelsverloop quasi nihil is: zowat iedereen die hier start, blijft hier ook werken tot aan zijn pensioen.”

Toen proces ingenieur Roel Meertens de vraag kreeg van een medewerker of er een mogelijkheid was om zijn kennis van elektronica bij te schaven, besloten Roel en Diana om die vraag open te trekken naar het volledige bedrijf. “We zetten met Celanese sterk in op Lean en efficiënt werken. Dat impliceert onder meer dat veel handenarbeid vervangen wordt door automatische systemen. Daarnaast veranderen die systemen aan een sneltempo en komen er continu nieuwe zaken en innovaties bij. Ons bedrijf zal er over pakweg vijf jaar heel anders uitzien dan vandaag. In die wetenschap kiezen we er bewust voor om onze bestaande medewerkers niet op een zijspoor te zetten door nieuw talent binnen te halen, maar om de capaciteiten van onze bestaande medewerkers te benutten en via maatopleidingen maximaal te ontplooien. Er is trouwens niets zo frustrerend voor je medewerkers als mooie postjes naar nieuwe medewerkers te laten gaan, zonder eerst intern de kans te bieden. Los daarvan is er zoveel vraag naar technische profielen, dat de rekruteringsvijver zo goed als droog staat.”

Duurzaam partnership

Celanese was op op zoek naar een echte opleidingspartner, iemand waarmee het een duurzaam partnership kon uitbouwen. “Die vonden we in SYNTRA Business. Van bij de start viel hun professionele aanpak op. Je merkt dat ze ongelooflijk veel ervaring hebben in het uitwerken van maatopleidingen voor bedrijven, wat resulteert in een heel directe en efficiënte aanpak. Bovendien hebben ze ook op hun campus lokalen die helemaal afgestemd zijn op het bedrijfsleven. Om een concreet voorbeeld te geven: tijdens de opleiding werd er dieper ingegaan op storingen. Uiteraard kunnen we in ons bedrijf met volcontinu systeem niet expres een storing veroorzaken. Voor dat gedeelte trokken we dus naar SYNTRA Business, waar er speciaal installaties voor bedrijven gebouwd zijn om storingen te maken en te verhelpen. Alle andere opleidingsmomenten gingen bij ons in Lanaken door, superhandig! Ook cruciaal voor het welslagen van de opleiding: de trainer die met beide voeten in de praktijk staat. Hij weet waarover hij spreekt en past zich bijzonder flexibel aan. Wij werken met heel specifieke installaties. De trainer had die nog nooit gezien, maar werkte zich helemaal in”, blikt Roel tevreden terug.

Flexibiliteit troef

Diana is ook erg enhousiast over de flexibiliteit die SYNTRA Business aan de dag legt. “Na een uitgebreid intakegesprek en rondleiding in ons bedrijf, werkte de trainer een eerste opleidingsvoorstel uit. Op basis daarvan puzzelden wij verder: voor het ene item vroegen we bijvoorbeeld om daar nog wat dieper op in te gaan, voor het andere om er net sneller doorheen te gaan. Daarnaast nam SYNTRA Business op onze vraag evaluaties af. Het is dus zeker geen ‘take it or leave it’, maar flexibiliteit in de meest ruime zin van het woord.”

Wat zeker ook bijdraagt tot het succes van de maatopleidingen is de aanpak van Celanese. Roel: “We selecteerden op voorhand welke medewerkers een maatopleiding zouden volgen. Als we merkten dat ze maar een beetje interesse hadden, dan vielen ze uit de boot. Iedereen die deelnam, was dus voor de volle honderd procent intrinsiek gemotiveerd en apprecieerde het om die kans te krijgen en de opleiding te mogen volgen. Het was in feite ook een stukje erkenning van Celanese naar hen toe.”

Voorbereid op de toekomst

Eind juni rondde Celanese de opleiding rond elektriciteit af, in september zal SYNTRA Business er met een maatopleiding die in het teken van mechanica staat starten. “Beide opleidingen spelen in op de noden en behoeften waarmee we vandaag te maken hebben. Daarnaast plannen we een maatopleiding die volgend jaar zal doorgaan, en die onze medewerkers voorbereid op de competenties die we over vijf jaar zullen nodig hebben. Automatisatie is nu eenmaal een belangrijk gegeven in ons bedrijf en het is belangrijk om onze medewerkers daar nu al alles over te leren in plaats van te wachten tot de nieuwe machines er staan, want dan lopen we achter de feiten aan. De essentie draait dus om bestaande medewerkers via maatopleidingen kansen te geven, mee te laten groeien met het bedrijf en hen voor te bereiden op de toekomst. Een investering die ze sterk appreciëren”, concluderen Roel en Diana.