Carrièrevrienden

Ze zijn jong, nog geen dertig, maar barsten van de ambitie en timmeren keihard aan hun carrière binnen de Group Bruno. De drie jeugdvrienden Luca Bruno, Gianni Secci en Alessandro Bonacci hebben niets te verliezen, maar veel te bewijzen. Gebeten door hun gedrevenheid en geruggensteund door hun avondopleiding gaan ze de uitdaging aan.

Luca baatte samen met Gianni het station van de Group Bruno in Hasselt en As uit. Vorig jaar kreeg hij een nieuwe uitdaging aangeboden in het hoofdkantoor, een kans die hij met beide handen greep. “De Group Bruno telt zestien vestigingen in Limburg die zelfstandig worden uitgebaat door franchisenemers. Elke vestiging is een combinatie van meerdere activiteiten”, vertelt Luca. “Elke vestiging herbergt naast een tankstation ook een foodcorner en een carwash of car rental. De vestiging in Bilzen beschikt over een restaurant en safe parking voor vrachtwagens. Al die activiteiten worden gecoördineerd vanuit het hoofdkantoor in Genk. Sinds 1 januari ben ik verantwoordelijk voor de foodcorner. Ik sta in voor de opvolging en controles van alle vestigingen en fungeer als spreekbuis tussen de zelfstandige uitbaters en het hoofdkantoor. Verder buig ik mij over het salesgedeelte van de foodcorner. Ik ga op zoek naar nieuwe mogelijkheden en communiceer die naar de uitbaters.”

De vijfentwintigjarige Gianni, die de vestiging in As uitbaat, kwam met het idee om bij SYNTRA Business financieel management voor KMO’s te volgen. “Ik volgde voordien al twee andere opleidingen bij SYNTRA Business: leidinggeven op de werkvloer en bedrijfsbeheer. Die opleidingen geven u vertrouwen en helpen u om de richting uit te gaan die u wilt. U kan zo’n opleiding niet vergelijken met een schoolstudie, alles is anders. De lesgevers zijn zelfstandigen, ze halen voorbeelden uit de praktijk aan en delen hun ervaringen met ons. Ook de andere mensen die de opleiding volgen vertellen situaties waarmee zij geconfronteerd worden. U leert dus heel veel van elkaar.”

De perfecte oplossing

Alessandro kwam als schoolverlater bij de Group Bruno. Hij werkte toen voornamelijk in het hoofdkantoor en leerde er alle facetten, van sales en autoverhuur tot ‘quality control’. Vervolgens liep hij anderhalf jaar lang stage in een andere vestiging en sinds mei runt hij de vestiging in Hasselt. “Nu ik een eigen zaak heb opgestart, wil ik beter op de hoogte zijn van het financiële luik zodat ik zelf de balans kan analyseren en budgetten kan opzetten. Daarom dat ik voor de opleiding financieel management voor KMO’s koos. Iedereen heeft wel een boekhouder, maar ik vind het belangrijk dat ik de boekhouding zelf ook onder de knie heb. Bovendien kan je ook makkelijker gesprekken voeren met de bank.” Ook Luca is positief over de opleiding bij SYNTRA Business. Hij heeft zijn middelbaar onderwijs wel afgemaakt, maar heeft geen bachelor- of masterdiploma op zak. Luca: “Het bleek al snel dat de hogeschool niets voor mij was. Maar ik ben nog maar vierentwintig en wil graag veel bijleren. Daarom dat ik op zoek ging naar een opleiding die ik vlot kan combineren met mijn voltijdse job en met mijn voetbaltrainingen. Al snel bleek een opleiding bij SYNTRA Business de perfecte oplossing. Het is maar één avond per week, maar ik steek er veel van op en kan alles meteen omzetten in de praktijk.” Gianni vult aan: “Inderdaad, niet iedereen is gemaakt voor een hogeschool of universiteit. Ik studeerde zelf ook aan een hogeschool en merkte na zes maanden dat ik daarvoor niet in de wieg gelegd was. Ik ging dan als jobstudent aan de slag bij Group Bruno met de bedoeling om terug te gaan studeren in september. Maar zij gaven mij zoveel kansen en besteedden zoveel aandacht aan opleiding, dat ik er ben blijven plakken.”

Anders dan een hogeschool

Alle drie zeggen ze dat de opleidingen van SYNTRA Business niet te vergelijken zijn met een hogeschool. “De docenten staan zelf in het bedrijfsleven en bekijken alles vanuit dezelfde invalshoek als wij. Wij volgen nu wel een theoretische opleiding, maar toch is het fijn en is de avond snel voorbij. Er is ook veel interactie en wij praten over problemen of situaties waarmee wij op de werkvloer geconfronteerd worden. Onze docenten hebben wel een programma dat ze volgen, maar ze kunnen zijsprongetjes nemen waardoor de lessen extra interessant zijn”, zegt Luca.

Aanrader

“Voor jonge zelfstandingen is deze opleiding zeker een aanrader”, aldus Alessandro. “Het is belangrijk dat u weet hoe uw zaak het doet en dat u niet volledig afhankelijk bent van een boekhoudkantoor. Als u zelf een goede analyse kan maken, kan u uw zaak veel nauwer opvolgen en weet u waar de verbeterpunten liggen. Maar als u geen kennis over boekhouding hebt, kunnen ze u alles wijsmaken, terwijl u wel de eindverantwoordelijke bent.” Luca springt Alessandro bij. “Ik wil het familiebedrijf mee doen groeien, maar dan heb ik toch voldoende bagage nodig. Hoewel de opleiding pas begonnen is, heb ik al veel bijgeleerd. In juni is deze opleiding gedaan, misschien ga ik er volgend schooljaar opnieuw een volgen.” Ook Gianni is het volmondig eens met de andere twee. “Ik volgde eerder al de avondopleiding bedrijfsbeheer. Dat is totaal anders dan de lessen bedrijfsbeheer die je op school krijgt. Bij SYNTRA Business gingen we veel dieper in op alles. Wat u op school leert, is eigenlijk niet voldoende als u effectief een eigen zaak wilt starten. Maar dankzij SYNTRA Business heb ik dat gat dus kunnen opvullen.”