Aanstekelijk

Willem Evers is nog maar 29 jaar, maar zit vol werklust en energie. Als bestuurslid van het Limburgs Agrarisch Jongerencontact organiseert hij boeiende, leerzame activiteiten voor de leden. Eén van die activiteiten is de opleiding elektriciteit. Het bestuur was op zoek naar een praktische opleiding waarbij deelnemers enerzijds een goede basiskennis elektriciteit opbouwen en anderzijds de theorie ook in de praktijk leren omzetten. SYNTRA Business stelde hen een opleiding op maat voor die daaraan beantwoordde. Extra pluspunt: de opleiding is betaalbaar en vindt ’s avonds plaats zodat de deelnemers overdag hun werk kunnen doen.

Willem woont in het Nederlandse Ospel en is bedrijfsverzorger in de pluimveesector. Wanneer pluimveehouders ziek zijn, op vakantie gaan of wanneer er een arbeidspiek is, springt Willem voor hen in en leidt hij alles in goede banen. Op het eerste zicht lijkt een opleiding elektriciteit misschien niet meteen aan de orde voor landbouwbedrijfsverzorgers, maar het is nochtans erg handig voor hen om over een goede basiskennis te beschikken. “Met mijn job kom ik op veel verschillende bedrijven en het is een uitdaging om elke klus tot een goed einde te brengen. Vaak kan u niet terugvallen op de eigenaar omdat die op dat moment ziek of buitenshuis is. U bent dus op uw eigen ervaring en kennis aangewezen”, vertelt Willem. “Elektriciteitsstoringen behoren niet tot een standaard werkdag, maar ze komen wel voor. Vroeger was ik dan afhankelijk van een externe persoon, nu kan ik veel makkelijker die storing zelf opsporen en verhelpen.”

Omdat hij vast niet de enige landbouwer was die baat zou hebben bij een opleiding elektriciteit, wierp Willem het idee op tijdens een bestuursvergadering van het Limburgs Agrarisch Jongerencontact. En zo ging de bal aan het rollen. Het bestuur ging op zoek naar een gepaste opleiding: eentje die je voldoende houvast geeft om zelf elektrische problemen op te lossen, die niet tijdens de werkdag valt en waarvan het kostenplaatje niet te hoog ligt.

De verwachtingen ingevuld

“Bij SYNTRA Business vonden we exact wat we zochten. In hun open aanbod zit een opleiding basis elektriciteit en praktijkoefeningen. SYNTRA Business paste die opleiding op maat aan zodat ze volledig aan onze verwachtingen voldeed. Zo leren we niet alleen alles over de elektrisch installatie van een huis, maar is er ook een luik voorzien met basiskennis over industriële elektriciteitsinstallaties. De opleiding vindt één avond per week plaats en is verspreid over 9 weken. In totaal namen vijftien leden van het Limburgs Agrarisch Jongerencontact deel. George Roebroek is één van hen. “Ondanks het hoge tempo is de informatie toch behapbaar. De verhouding tussen theorie en praktijk zit dan ook heel goed. In de praktijklokalen mogen we de theoretische opgedane kennis uitproberen, waardoor u beter begrijpt hoe iets precies werkt. Bovendien onthoudt u het makkelijker door het zelf te doen. Als iets niet lukt of als u een fout maakt, kan u ook altijd terugvallen op de docent. Ik vind deze opleiding dus zeker een aanrader. U leert in relatief korte tijd veel over elektriciteit, wat toch regelmatig van pas komt. Daarenboven brengt de docent zijn kennis over met een aanstekelijk enthousiasme.”